26 Φεβρουάριος 2013, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Τι απαντάει ο Βαρθολομαίος στους Τούρκους για την Αγία Σοφία

  • Τι απαντάει ο Βαρθολομαίος στους Τούρκους για την Αγία Σοφία

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τοποθετήθηκε δημόσια και εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση ορισμένων κύκλων της Τουρκίας για μετατροπή του ναού-συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, από μουσείο σε τζαμί.

«Εάν πρόκειται να λειτουργήσει (η Αγία Σοφία) ως χώρος λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως χριστιανικός ναός. Διότι κτίστηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί. Για τον λόγο αυτό εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ως μουσείο», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Μilliyet. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας της Νικαίας, ως ισλαμικού τεμένους, τον Νοέμβριο του 2011. Όπως είπε ο Πατριάρχης, δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για νέο τζαμί.

Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα και επικαλέστηκε δήλωση του κοινοτάρχη της περιοχής ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά και είναι άδεια.

«Ας γεμίσουν εκείνα και βλέπουμε», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η Ομογένεια.

«Πού είναι η Σχολή μας; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πού είναι η θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία μας;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε. «Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί το γεγονός ότι σε μία σύγχρονη Τουρκία παραμένει κλειστό για 42 χρόνια ένα φυτώριο επιστημονικής γνώσης», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη δημοσιογράφο Ρelin Βatu.

Για τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη
Για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε την πικρία του, γιατί στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της το Πατριαρχείο δεν είναι συνομιλητής.

«Ιδρύθηκε μία Επιτροπή, αυτό όμως το μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δηλαδή, σ’ αυτήν την Επιτροπή το Πατριαρχείο δεν έχει εκπρόσωπο, δεν έχει φωνή, ωσάν να μην είμεθα εμείς οι συνομιλητές, οι ενδιαφερόμενοι», τόνισε.

"Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Σχετικά άρθρα:

Η Τουρκία προκαλεί με την Αγία Σοφία