25 Φεβρουάριος 2013, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Αττική

  • Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Αττική

Ανέτοιμη και ανοχύρωτη απέναντι στη νεροποντή της Παρασκευής αποδείχθηκε η Αθήνα. Οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η σφοδρή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 24χρονη, ενώ καταστράφηκαν πολλά περιουσιακά στοιχεία (σπίτια, καταστήματα, γραφεία, υπόγεια, αυτοκίνητα) που πλημμύρισαν.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος, χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στους δρόμους και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, η πρωτοφανής βροχόπτωση ανέδειξε για άλλη μια φορά την κρατική ευθύνη για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων σε πολλές περιοχές, αλλά και για την αδράνεια των αρμόδιων φορέων να καθαρίσουν φρεάτια και ρέματα ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες μπορούν να αξιώσουν διά της δικαστικής οδού την καταβολή αποζημιώσεων όχι μόνο για τις υλικές ζημιές αλλά και για σωματικούς τραυματισμούς ή για την ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω της στενοχώριας, της ταλαιπωρίας κ.λπ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων είναι ευνοϊκή για όσους έχουν υποστεί ζημιές λόγω βροχοπτώσεων, εφόσον δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια και τα ρέματα, δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια ή εφόσον υπάρχουν προβλήματα σε οδικά έργα και λείπουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν τέτοιου είδους προβλήματα, η δικαιοσύνη καταλόγισε αδικοπρακτική ευθύνη σε όργανα του Δημοσίου (από την ΕΥΔΑΠ μέχρι υπουργεία και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), επιβάλλοντας την καταβολή αποζημιώσεων.

Μάλιστα τα δικαστήρια απέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου για έλλειψη κατάλληλων μέτρων προφύλαξης από τους ίδιους τους ιδιώτες, κρίνοντας απαράδεκτη την προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης, ή ότι οι καταστροφές οφείλονται σε εξαιρετικά σπάνια σε ένταση καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: econews.gr