25 Φεβρουάριος 2013, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Εκλογές στην Κύπρο: Ποιός είναι ο νικητής;

  • Εκλογές στην Κύπρο: Ποιός είναι ο νικητής;

Εκλογές στην Κύπρο 2013 - ποιός είναι ο νέος Πρόεδρος για την Κύπρο;

Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη δίνουν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να επικρατεί με πάνω από 57% έναντι του Σταύρου Μαλά, του υποψήφιου του ΑΚΕΛ. Αναλαμβάνει τα καθήκοντα του την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση την καταμέτρηση του 100% των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%

Η συμμετοχή έφτασε το 80,71% των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με τον γενικό έφορο εκλογής, ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7%.

Νωρίτερα, τα τέσσερα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών έδιναν και αυτά σαφή νίκη στον Ν. Αναστασιάδη με 57-60%.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 45,46% (200,571), ο κ. Μαλάς: 26,91% (118,755), ο κ. Λιλλήκας 24,93% (109,996), άλλοι 2,7,% (11,914) και λευκά / άκυρα: 0,98%/1,72%.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και "έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης", χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

O νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, αναμένεται να έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του.

Μέσα στον Μάρτιο (αρχής γενομένης από 4 Μαρτίου) θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου. Αναμένεται το ταξίδι του νέου Προέδρου στην Αθήνα και η ανακοίνωση της ημερομηνίας της επίσκεψης Αναστασιάδη.

Τα συγχαρητήρια στο νέο Πρόεδρο της Κύπρου

Τα πρώτα συγχαρητήρια για την νίκη και την εκλογή του πήρε από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε σύντομες δηλώσεις του, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι "έχουμε πολλή δουλειά" για να πείσει η Κύπρος τους εταίρους της και να ανακάμψει η οικονομία, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα.

Ερωτώμενος για τον ποιον ρόλο θα έχει στο πλευρό του νέου προέδρου, ο Χρ. Πισσαρίδης δεν απάντησε άμεσα, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση του Ν.Αναστασιάδη. Δήλωσε πάντως πρόθυμος να συνεισφέρει όπως μπορεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έγραψε και ο ίδιος στο Twitter.Πηγή: news247.gr