25 Φεβρουάριος 2013, 08:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Με Ποντιακή λύρα γλέντησαν οι Πόντιοι Νέας Υόρκης

  • Με Ποντιακή λύρα γλέντησαν οι Πόντιοι Νέας Υόρκης

Υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας γλέντησαν οι Πόντιοι Νέας Υόρκης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013.

Περισσότερα από 550 άτομα παρευρέθηκαν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», σε μια εκδήλωση η οποία – κατά την έκφραση του προέδρου του Συλλόγου Στέφανου Αμανατίδη, ανήκε αποκλειστικά στη νεολαία.

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του λαούτου, δεκάδες νέοι, μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων των ποντιακών συλλόγων της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας και του Κονέκτικατ, έδειξαν πόσο καλά γνωρίζουν και συνεχίζουν τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους.

«Όσοι σύλλογοι έχουν νεολαία, αυτοί είναι επιτυχημένοι. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Χωρίς τη νεολαία δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», είπε ο κ. Αμανατίδης.

Σε 64 ανέρχονται τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων των «Κομνηνών», εκ των οποίων τα 42 είναι μέλη του «μικρού» χορευτικού και 22 του «μεγάλου». Κάθε Παρασκευή συγκεντρώνονται στο σπίτι των Ποντίων (23η Λεωφόρος και 33η Οδός στην Αστόρια) για εκμάθηση χορών.

«Τώρα μαθαίνουν να τραγουδούν και ποντιακά κι όπως τα ακούσατε, τα καταφέρνουν πολύ καλά», είπε στη Greek News ο κ. Αμανατίδης.

Η εκμάθηση από τους νέους της ποντιακής διαλέκτου, μέσα από τραγούδια κυρίως, ανθίζει στις ΗΠΑ, χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ποντιακοί σύλλογοι και κυρίως στην ενθάρρυνση των γονιών τους.

«Αγαπούν τα ποντιακά τραγούδια και τους αρέσει να τα μαθαίνουν και να τα τραγουδούν. Αν προσέξατε, τα παιδιά που έπαιζαν λύρα και τραγουδούσαν ποντιακά, είναι γεννημένα στην Αμερική και ήλθαν ειδικά για την εκδήλωσή μας από διάφορες πολιτείες. Τη Βαλτιμόρη, το Σικάγο, τη Βοστόνη και το Ροντ Αϊλαντ. Όταν βλέπετε νέα παιδιά, όπως ο 13χρονος Πισιλίδης, να παίζουν λύρα και να τραγουδούν, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μέλλον στην Αμερική», πρόσθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης.

Καθώς εδώ και αρκετά χρόνια οι Πόντιοι της Αμερικής δίνουν σκληρή μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όλοι σύλλογοι, μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, καταβάλλουν προσπάθειες για την ενημέρωση αμερικανικών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών. Όμως η προσπάθεια ξεκινά πρώτα και κύρια από τη διδασκαλία στα παιδιά του τι συνέβη στους προγόνους στη Μικρά Ασία.

«Τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και την μαθαίνουν πολύ καλά. Την αληθινή ιστορία, όχι από τα βιβλία της ιστορίας που διδάσκεται στην Ελλάδα», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των «Κομνηνών».

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1965, ωστόσο προηγουμένως υπήρχαν κι άλλα ποντιακά σωματεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Στους «Κομνηνούς» ανήκουν περί τις 150-200 οικογένειες μέλη, ωστόσο οι εκδηλώσεις και η δυναμική παρουσία των νέων φέρνει κοντά πολύ περισσότερους. Πέραν της ετήσιας χοροεσπερίδας, μαζί με τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία της περιοχής διοργανώνονται το Μάϊο εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία και τον Δεκαπενταύγουστο γίνονται οι εορτασμοί για την Παναγία Σουμελά. Η νεολαία των Ποντίων διοργανώνει μόνη της 2-3 εκδηλώσεις το χρόνο. Ο χορός της νεολαίας θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Απριλίου.

Πέραν του προέδρου του συλλόγου, χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Ηλίας Τσεκερίδης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πρώτη παρουσία της σε ποντιακή εκδήλωση.

Πηγή: greeknewsonline.com