24 Φεβρουάριος 2013, 10:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ στις Αλκυονίδες

  • Ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ στις Αλκυονίδες

24 Φεβρουαρίου 1981 ώρα 22.55 ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις Αλκυονίδες Νήσους, στον Κορινθιακό κόλπο.

Ο ισχυρότος σεισμός συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.

Στην Κινέττα καταρρέει 4ώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας.

Στο Λουτράκι καταρρέει οκταώροφο ξενοδοχείο που βρισκόταν στον χώρο όπου αργότερα κτίστηκε το καζίνο και ένα ακόμα πολυόροφο ξενοδοχείο στην οδό Κορίνθου. Ευτυχώς που δεν ήταν τουριστική περίοδος γιατί θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα.

Στην Κόρινθο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αφαίρεση ετοιμόρροπων τοίχων, σοβάδων και υαλοπινάκων, μεταφέρονται οικοσκευές από ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ πυροσβεστικά οχήματα υδροδοτούν την Περαχώρα μετά από βλάβη που υπέστη το υδραγωγείο.

Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ήταν 20 νεκροί εκ των οποίων οι περισσότεροι υπέστησαν καρδιακή προσβολή και τραυματισμοί κατοίκων των περιοχών που σε πολλές περιπτώσεις προκλήθηκαν από πανικό,  ενώ οι υλικές ζημιές ανήλθαν στο ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δραχμών.