24 Φεβρουάριος 2013, 09:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Η Μέρκελ επισκέπτεται την Τουρκία

  • Η Μέρκελ επισκέπτεται την Τουρκία

Διήμερη επίσκεψη πραγματοιποιεί η Αγγκελα Μέρκελ στην Τουρκία και φαίνεται επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μοιάζει όλο και πιο απομονωμένη στην προσωπική της αντίθεση στην προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντιμετωπίζει επικρίσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία για την «ήπια» προσέγγισή της έναντι των Κούρδων αυτονομιστών ακτιβιστών.

Η επίσκεψη της Μέρκελ θα αρχίσει με μια επίσκεψη στους Γερμανούς στρατιωτικούς που χειρίζονται και φρουρούν τις συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ κι έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική επαρχία Καχραμανμαράς, 100 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

Η αλλαγή προέδρου στη Γαλλία δίνει νέα ώθηση στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα είναι αναγκασμένη να συνεργασθεί πιο ενεργά με τις χώρες της Δύσης, καθώς η σύρραξη στη Συρία δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες.

Η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εξάλλου αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει 28 χρόνια, και εξοργίζεται από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη στρατολόγηση μελών από τα μέλη της οργάνωσης αυτής στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες άρχισαν το 2005, έχουν αποτελματωθεί λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό --η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης-- και την αντίθεση του Παρισιού και του Βερολίνου στην τουρκική ένταξη. Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεπαγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο που άπτεται της βοήθειας για τις περιοχές της ΕΕ. Ο προκάτοχος του Ολάντ, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί, αντιτάσσεται σθεναρά στις ελπίδες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόλις 1 από τα συνολικά 35 «κεφάλαια» πολιτικής που κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να ολοκληρώσει εναρμονιζόμενη προς την Ευρώπη πριν ενταχθεί. Από τα υπόλοιπα, μόλις τα 13 είναι ανοιχτά και όχι «παγωμένα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι ακόμη η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ερντογάν επέκρινε έντονα την ΕΕ και τη Γερμανία για την «αγάπη τους για τους τρομοκράτες», λέγοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση 408 ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη --οι μισοί και πλέον βρίσκονται στη Γερμανία-- απορρίφθηκαν με «σαθρές δικαιολογίες».

Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ανάμεσά τους 800.000 Κούρδοι, έχουν ρίζες στην Τουρκία. Εξ αυτών το 1,7 εκατ. πρόσωπα διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα. Η ΕΕ θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και η Γερμανία έχει διώξει δικαστικά πολλά πρόσωπα ως μέλη και χρηματοδότες του.

Ο Ερντογάν και η Μέρκελ, η οποία θα συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, θα έχουν πιο εύκολο έργο όταν θα συζητήσουν για οικονομικά θέματα και το διμερές εμπόριο.