23 Φεβρουάριος 2013, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Προβολή ντοκιμαντέρ για την Αρετσού στην Κωνσταντινούπολη

  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την Αρετσού στην Κωνσταντινούπολη

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων διοργάνωσαν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19:00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο  την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο "Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως".

Την προβολή προλόγισαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Βικτωρ Μαλιγκούδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, κύριος Παριζιάνος και ο δημιουργός  Δρ. Γρηγόρης Οικονομίδης.
Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Παναγιώτατος  Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στην Άγκυρα κ. Λάκης Βίγκας,  ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος ανταλλαγέντων  Λοζάννης κ. Sefer Guvenç καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε τις δύο κεντρικές αίθουσες του Σισμανογλείου Μεγάρου τόσο στο ισόγειο όσο και τον πρώτο όροφο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Darica, τα σχόλια των οποίων μετά την προβολή ήταν πολύ εγκάρδια.

Το ενενητάλεπτο ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της κωμόπολης της Αρετσούς, του βυζαντινού Ρυσίου, της σημερινή Darιca, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωμορφολογία της περιοχής, τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Aρετσούς με την Κωνσταντινούπολη και τη αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική ζωή, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη διοικητική οργάνωση της κοινότητας, τα προϊόντα, καθώς και λαογραφικό υλικό με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα.

Τέλος, αναπτύσσεται η νεότερη ιστορία, από την εκκένωσή της στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λοζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών μέχρι σήμερα, με αναφορά τόσο στους τόπους όπου κατέληξαν οι πρόσφυγες (Αρετσού Καλαμαριάς, Νέο Ρύσιο Θέρμης, Αρετσού Αναβύσσου, Λαύριο και HΠA) όσο και στην εξέλιξη της Darιca κυρίως από τους μουσουλμάνους που έφτασαν εκεί ως ανταλλάξιμοι από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Αρετσιανών προσφύγων πρώτης γενειάς, νεωτέρων γενεών αλλά και αναφορές επιστημόνων που σχετίζονται με την περιοχή, εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό και φωτογραφικό υλικό.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από το ντοκιμαντέρ παρακάτω:


Πηγή: rumvader.org