22 Φεβρουάριος 2013, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Σεργιάνι στην Ποντιακή παράδοση από τον Σύλλογο Θρυλορίου

  • Σεργιάνι στην Ποντιακή παράδοση από τον Σύλλογο Θρυλορίου

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Θρυλορίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς". Την παράσταση όπως ήταν φυσικό έκλεψαν τα μικρά παιδιά του Συλλόγου όπου πρωταγωνίστησαν στην θεατρική παράσταση "Η κυρά καλή και οι δώδεκα μήνες" όπου σεργιάνισε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση στα μονοπάτια της Ποντιακής παράδοσης.

Το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου παρουσίασε τη διασκευή, στην ποντιακή διάλεκτο, του παραδοσιακού παραμυθιού «Η κυρά Καλή και οι δώδεκα μήνες», της Χρύσας Μαυρίδου και του Σάββα Σαλπιγγίδη. Το παραμύθι δικαιώνει τον άνθρωπο που κρατάει την καλοσύνη και την ευγένειά του, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Προβάλλει την αγάπη και την εμπιστοσύνη στη ζωή, εξυμνεί την ομορφιά και την ποικιλία των εκδηλώσεών της.

Tην ελπίδα ότι το 2014 η εκδήλωση του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στο νέο πολιτιστικό κέντρο Θρυλορίου εξέφρασε η πρόεδρος Χρύσα Μαυρίδου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Η κ. Μαυρίδου έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε αλλά και ενημέρωσε για τους στόχους του συλλόγου για το 2014. Η πρώτη εκδήλωση ήταν η συμμετοχή του συλλόγου στο συνέδριο δήμων  Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Κομοτηνή 28-29 Ιανουαρίου και προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα στους συνέδρους.

Στις 18 Μαρτίου μοιράστηκαν πατάτες σε συνεννόηση με παραγωγό του Νευροκοπίου. Την 25η Μαρτίου κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στον οικισμό αλλά και στη Κομοτηνή. Από τις πιό σημαντικές εκδηλώσεις είναι οι αυγομαχίες που πραγματοποιούνται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, αλλά και τα Μωμογέρια το 12ημερο των Χριστουγέννων.

Στόχος για το 2013 είναι η εκδήλωση το 2014 να πραγματοποιηθεί στο νέοι πολιτιστικό κέντρο, και να συνεχιστεί η καταγραφή των κομματιών του παζλ που συνθέτουν την ιστορία και τη λαογραφία του Θρυλορίου με τη βοήθεια των γενικών αρχών του κράτους, καθώς και η εκδρομή στις πατρογονικές εστίες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης "Η Κερασούντα & το Γαρς"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Ακολουθεί απόσπασμα από την παιδική θεατρική παράσταση καθώς και ο απολογισμός της προέδρου: