22 Φεβρουάριος 2013, 07:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Μεταλλεύματα μεγάλης αξίας στην Θράκη. Οι αντιδράσεις των κατοίκων

  • Μεταλλεύματα μεγάλης αξίας στην Θράκη. Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Την ανάγκη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στις Σκουριές, επισημαίνει το ΙΓΜΕ. Τι αναφέρει για τις έρευνες σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή

Υπέρ της υλοποίησης των επενδύσεων στις Σκουριές και το Πέραμα της Θράκης για την εξόρυξη χρυσού τάσσεται με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Η επένδυση έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων των γύρω περιοχών, που θεωρούν ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες.

Αίσθηση προκάλεσε, καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων σε εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", πυροδοτώντας οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι οι έρευνες, που χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, απέδειξαν ότι με βάση τις σημερινές τιμές για τα εμπορεύσιμα μέταλλα και προϊόντα εμπλουτισμού που θα προκύψουν, η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τις Σκουριές και με αφορμή τις ανησυχίες τοπικών παραγόντων σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας των υπογείων νερών της περιοχής εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, το ΙΓΜΕ επισημαίνει ότι η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπογείων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα.

"Οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί θα έχουν μια σημαντική θετική επίδραση στη γενικότερη οικονομία της χώρας και στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών που θα πραγματοποιηθούν με δεδομένα και τα οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν", τονίζει το ΙΓΜΕ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η αναπτυξιακή δυναμική και η προστιθέμενη αξία των όποιων επενδυτικών εξελίξεων προκύψουν συνδέεται απόλυτα με την άμεση παραγωγική εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική και στην Θράκη.

Τονίζει ακόμα ότι η πραγματοποίηση των σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στις συγκεκριμένες περιοχές αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για την κοιτασματολογική αξιολόγηση και τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης και άλλων μεταλλευμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εντοπίζονται σε δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία αξιόπιστου και θετικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Τέλος, σημειώνει ότι το βεβαιωμένο μεταλλευτικό δυναμικό και τα "εν δυνάμει" αποθέματα, αποτελούν μία βιώσιμα αξιοποιήσιμη και ανταγωνιστική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, ικανή να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά τα αναπτυξιακά της δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ