21 Φεβρουάριος 2013, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Ο Πάπας παραιτήθηκε λίγο πριν αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα

  • Αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου

Η παραίτηση του Πάπα έγινε λίγο πριν αποκαλυφθούν τα σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα του Βατικανού σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Ρεπούμπλικα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Το μυστήριο της αιφνίδιας παραίτησης αρχίζει να λύνεται.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αποφάσισε να παραιτηθεί ύστερα από τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας στο Βατικανό που τον πληροφόρησε για τις διαστάσεις των σεξουαλικών σκανδάλων και των σκανδάλων δωροδοκίας μέσα στο Βατικανό.

Τρεις καρδινάλιοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού, κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, διαφθορά και ευνοιοκρατία που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα του Βατικανού στην αποκαλούμενη υπόθεση VatiLeaks.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 παρέδωσαν στον ποντίφικα δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους, περίπου 300 σελίδων, που περιείχαν «έναν ακριβή χάρτη της απάτης και των πρωταγωνιστών της» στην Αγία Έδρα, αναφέρει η Ρεπούμπλικα.

«Ήταν εκείνη τη μέρα, με αυτά τα έγγραφα στο γραφείο του, που ο Βενέδικτος ο 16ος έλαβε την απόφαση που εξέταζε για τόσο καιρό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως, το γραφείο Τύπου του Βατικανού αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πάπας Βενέδικτος θα παραδώσει ο ίδιος τα εμπιστευτικά έγγραφα στον διάδοχό του με την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά «δυνατός, νέος και άγιος» ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.