21 Φεβρουάριος 2013, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:02

Εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Κομοτηνής

  • Εξελέγη ο νέος Μητροπολίτης Κομοτηνής

Εξελέγη πριν από λίγο ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μέχρι σήμερα αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης.

Το σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον για νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, όπως αναμενόταν άλλωστε. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες, αμέσως μετά το θάνατο του μακαριστού Επισκόπου Μαρωνείας, όπως είχε αναφερθεί εξαρχής στο XanthiPress.gr, ήταν ο επικρατέστερος για την εκλογή του στη θέση έχοντας την αμέριστη στήριξη του Μητροπολίτη Ξάνθης και του Αρχιεπισκόπου.

Στη διαδικασία της Ιεραρχίας της Εκλκησίας ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας έλαβε 29 ψηφους. Ο και ο Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλο έλαβε 25 ψήφους και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός έλαβε 23 ψήφους.

Οι καμπάνες στην Ξάνθη ήχησαν χαρμόσυνα, μόλις έγινε γνωστή η εκλογή του νέου Μητροπολίτη ενώ το Σάββατο αναχωρούν από την Ξάνθη, λεωφορεία για τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας, στην Αθήνα.

H  ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης

Γνωστοποιεῖται ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ξάνθης καί Περιθεωρίου ὅτι κατά τήν σημερινή συνεδρίαση τῆς 21ης Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πραγματοποιήθηκε ἡ ἐκλογὴ νέου Μητροπολίτου τῆς χηρεούσης Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς. Νέος Μητροπολίτης ἐξελέγη ὁ Πρωτο-σύγκελλος τῆς καθ΄ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἀρχιμ. Παντελεήμων Μουτάφης.

Ὁ ἐψηφισμένος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων ἔδωσε ἐνώπιον τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τό μικρό καί τό μεγάλο μήνυμα.

Ἡ χειροτονία τοῦ νέου Μητροπολίτου θά τελεσθεῖ τήν Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου Ἀθηνῶν, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἁρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Κομοτηνής

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης (κατά κόσμον Σταύρος) γεννήθηκε στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ” όπου αποφοίτησε το 1994, Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1996 και την ίδια χρονιά διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία δημοσιεύθηκε το 2007.

Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και είναι υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.

Αρθρογραφεί στον έντυπο και περιοδικό Τύπο με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στο συλλογικό τόμο «Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης», τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στο συλλογικό τόμο για την Ξάνθη που εκδίδει ο Δήμος Ξάνθης.

Πηγή: xanthipress.gr