19 Φεβρουάριος 2013, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:03

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η καταπολέμηση της ανεργίας

  • Δηλώσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα

Σε πρώτο πλάνο η καταπολέμηση της ανεργίας για την κυβέρνηση.

Για την πραγματική οικονομία, τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την ανεργία, καθώς επίσης και τη δημόσια διοίκηση και τους αγρότες, συζητήθηκαν εχθές στη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποια θέματα που συζήτησε το πρωί παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, "γίνονται κοινή θέση της κυβέρνησής μας". 

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε κατηγορηματικά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση σχετικά με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά και θα επιταχυνθεί, αφού σκοπός είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που συζητήθηκαν εκτενώς στην τρίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο με κονδύλια του ΕΣΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάρτισή τους. Πρόσθεσε δε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να μείνει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε μάλιστα ότι πρότεινε και έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνάψει το Δημόσιο προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες για συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια.

«Κάναμε μια λεπτομερή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, μιλήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.  Επίσης τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν οι πόροι για την αύξηση της απασχόλησης και πως «στόχος είναι να μειωθεί κυρίως η ανεργία των νέων». Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή. Επίσης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση, όπως είπε, για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του, καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

"Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «σε άλλη μία συνάντηση, η τριανδρία της καταστροφής επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του «λάθους»» και προσθέτει ότι οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος «επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία». Το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε».

Πηγή: express.gr