16 Φεβρουάριος 2013, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:04

Χανιά: Αναβαθμίζεται ο Ενετικό λιμάνι

  • Χανιά: Ένα ταξίδι αισθήσεων από τον Θοδωρή Παπαδουλάκη

Oλόκληρη η χερσαία ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων, παραδίδεται στους πεζούς, κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση και ανάδειξη του μνημείου του ενετικού λιμένα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες Ευρωπαικές πόλεις.

Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να εφαρμοστεί η απόφαση για πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε ολόκληρη την χερσαία ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ.Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, εντάσσοντάς την στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας της πλέον τουριστικής περιοχής των Χανίων, η οποία - εκτός των επισκεπτών - αποτελεί και βασικό τόπο περιπάτου και για τους πολίτες των Χανίων.

Μέχρι τώρα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων εφαρμοζόταν για την περιοχή απο το Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ) μέχρι το φρούριο Φιρκά, ενώ στα σημεία εισόδου - εξόδου υπήρχαν αλυσσίδες ή μπάρες.

Τα οχήματα στάθμευαν στον χώρο μεταξύ του Αρσεναλιού του Παλιού Τελωνείου και των Νεωρίων ή στην προβλήτα.

Μετά την εφαρμογή της απόφασης θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων απο την ανατολική άκρη του παλιού λιμένα (Νεώρια Μόρο), ενώ για η στάθμευση οχημάτων θα μπορεί να γίνει στους χώρους που υπάρχουν περιμετρικά όπως :

Ανατολικά υπάρχει ο χώρος στάθμευσης πίσω απο τα Νεώρια του Μόρο (οδός Δευκαλίωνος) ο οποίος θα επεκταθεί, ενώ με λίγο...επιπλέον περπάτημα, υπάρχουν και οι χώροι στάθμευσης στην "Ρεγγίνα", στην ανατολική τάφρο, στην οδό Μίνωος και σε παρακείμενες οδούς.

Νότια - με λίγο περπάτημα απο τα σοκάκια της παλιάς πόλης - υπάρχουν οι χώροι στάθμευσης κοντά στην Δημοτική Αγορά.

Δυτικά υπάρχει ο χώρος στάθμευσης στην πλατεία Τάλως και με λίγο επιπλέον περπάτημα, στην πρώην ΑΒΕΑ και στις παρακείμενες οδούς της Νέας Χώρας.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύει απο τις 7 έως τις 11 το πρωί, μόνο για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, ενώ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εξεταστούν για τα οχήματα ατόμων με αναπηρία, για τους ιδιοκτήτες σκαφών και για τους αμαξάδες.

Πρόθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων είναι να καταργηθούν οι αλυσσίδες που έμπαιναν μέχρι τώρα και να εφαρμοστεί η αυστηρή αστυνόμευση της απαγόρευσης εισόδου οχημάτων στο ενετικό λιμάνι με την επιβολή προστίμων που θα ξεκινούν απο 200 ευρώ.

Στόχος είναι να "παραδοθεί" ολόκληρη η χερσαία ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων στους πεζούς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να περπατούν χωρίς ακροβασίες ανάμεσα στα οχήματα, χωρίς να κινδυνεύουν και είναι κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη του μνημείου του ενετικού λιμένα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες Ευρωπαικές πόλεις.
Ναπολέων Σαραντίδης

Πηγή: flashnews.gr