16 Φεβρουάριος 2013, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:04

Χειμωνιάτικο το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα

  • Χειμωνιάτικο το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα

Χειμωνιάτικο Σαββατικύριακο σε όλη την Ελλάδα. Βροχές, κρύο στην Αττική και χιόνια στην Πάρνηθα. Κρύο και χιονόνερο και στον Πόντο.

Πρόγνωση καιρού διημέρου 16-17/2.

Αττική

Σάββατο 16/2
Με αυξημένες νεφώσεις και κρύο, θα ξεκινήσουμε το πρωϊνό μας στο λεκανοπέδιο σήμερα. Σταδιακά προς το μεσημέρι και αργότερα, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν τις...διεργασίες τους στον Αττικό ουρανό και θα αρχίσει ξανά να βρέχει, γενικά σε ασθενείς και μέτριους ρυθμούς αρχικά.

Οσο θα πλησιάζουμε προς τις βραδινές ώρες, τα φαινόμενα θα πάρουν μια πιο κανονική...διάσταση και θα ενταθούν (υπάρχει πιθανότητα και για την εκδήλωση παροδικής καταιγίδας).

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και πάνω από τα 1000-1100μ. υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά σε χαμηλούς τόνους από νότιες και ανατολικές νοτιο-ανατοιλκές διευθύνσεις 2-3Bf (65-95%), ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 7-12 ή και 13οC, όμως στα ευρύτερα βόρεια προάστια θα είναι 2-3οC χαμηλότερη (4-10 ή και 11οC).

Κυριακή 17/2.
Αστατος καιρός σήμερα στην Αττική, σε μια Κυριακή αρκούντως χειμωνιάτικη. Βροχές κατά διαστήματα, αλλά και συνεχόμενες τοπικά, πρόσκαιρα και ισχυρές. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς αργά το απόγευμα και μετά, αναλόγως τις περιοχές (όσο πιο βόρεια και αργότερα χρονικά). Χιονοπτώσεις, ισχυρές κατά διαστήματα θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και πάνω από τα 850-900μ. υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν σταδιακά από βόρειες βορειο-ανατοιλκές διευθύνσεις 2-4Bf (υγρασία 80-95%), ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 7-10οC. Στα βόρεια προάστια όμως θα είναι 2-3οC χαμηλότερη (5-8οC).

Υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Σάββατο νεφώσεις με βροχές (πιθανές και καταιγίδες) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πλην Αν. Μακεδονίας, Θράκης και νησιών του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας (500-700μ. υψόμετρο).

Την Κυριακή συνεχίζεται και εντείνεται η κακοκαιρία, με κατά τόπους ισχυρές βροχές (κεντρική και ανατολική χώρα, ολίγον από δυτική στερεά και αρκετή Ηπειρο, β.δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόνησσο και Κρήτη), ενώ οι χιονοπτώσεις που θα κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα (400-600μ.), θα έχουν έντονο χαρακτήρα και θα δημιουργήσουν προβλήματα τοπικά.

Οι θάλασσες και τις δύο ημέρες θα είναι καλοτάξιδες από πλευράς ανέμων, αφού στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά δυτικοί νοτιο-δυτικοί από 4-5Bf, ενώ στο Αιγαίο ανατολικοί βορειο-ανατολικοί 5-6Bf. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και σταδιακά στα ηπειρωτικά θα συναντήσουμε παγετό.

Κρυώνει ο καιρός και στον Πόντο 16-17/2.
Το Σάββατο νεφώσεις με γενικά ασθενείς βροχές, μέτριους βόρειους βορειο-δυτικούς ανέμους και θερμοκρασία από 5-10οC, ενώ την Κυριακή νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο πρόσκαιρα, ασθενείς έως λίγο μέτριους βόρειους βορειο-ανατολικούς ανέμους και θερμοκρασία στο κέντρο της Τραπεζούντας από 3-7οC.

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr