15 Φεβρουάριος 2013, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:04

Θεσσαλονίκη: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας

  • Θεσσαλονίκη: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας

"Θεσσαλονίκη 1912-2012 Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας" ονμάζεται η έθεση που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 15 Φεβρουαρίου έως 14 Απριλίου 2013.

Η έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάσθηκε αρχικά στο Μουσείο Μπενάκη και τώρα, «επιστρέφει» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. H αλλαγή της εικόνας της πόλης είναι πολυσήμαντη, πολυδιάστατη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή. H έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την εικονογραφία της πόλης, μέσα από τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων της.

Βασικό κριτήριο επιλογής των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελεί η αντιπροσωπευτική τους ικανότητα ως προς έναν ορισμένο κτιριακό τύπο ή αρχιτεκτονικό ρυθμό, η ταυτότητα του φορέα-ιδιοκτήτη και η σημασία της εντολής στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου. Τα κτίρια που παρουσιάζονται, καταδεικνύουν τις δυνατότητες που είχε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε μια πόλη, διαφορετική από τη σημερινή, εάν αυτά τα κτίρια αποτελούσαν την πλειοψηφία και όχι τη μειοψηφία στις τελικές επιλογές φορέων και ιδιοκτητών.

H έκθεση παρουσιάζει κυρίως υλοποιημένο έργο, ενώ βασικός στόχος της έρευνας ήταν ο εντοπισμός πρωτότυπου υλικού, σχεδίων και φωτογραφιών από την εποχή αποπεράτωσης των κτιρίων, ώστε να είναι ορατό το αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής πρόθεσης και της εγγραφής του κτιρίου στο αστικό τοπίο.

Γενική είσοδος: 4,00 €
Φοιτητές, υπερήλικες και πολύτεκνοι: 2,00 €
Ομάδες σχολικές: 2,00 €
Ομάδες ενηλίκων: 3,00 €
Δωρεάν: άτομα ή ομάδες με ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους, μαθητές και νέοι κάτω των 18 ετών, μέλη ICOM και Φίλοι του Μ.Μ.Σ.Τ., φοιτητές ΑΣΚΤ

ΔΕΘ - Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη, +302310240002, http://www.mmca.org.gr/