15 Φεβρουάριος 2013, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:05

Κωνσταντινούπολη: Τελεφερίκ πάνω από τον Βόσπορο!

  • Λόγια και χρώματα της Κωνσταντινούπολης

O Δήμαρχος της Κωσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, υπόσχεται στα επόμενα χρόνια να κατασκευαστεί μία γραμμή τελεφερίκ πάνω από τον Βόσπορο.

Ο ίδιος το παρουσιάζει ως κάτι σίγουρο. «Αυτά δεν είναι απλώς όνειρα» λέει με χαρακτηριστική αυτοπεποίθηση. Άλλοι όμως ζητούν πιο χειροπιαστές αποδείξεις: σχέδια, κόστη, χρονοδιαγράμματα, έναρξη εργασιών. Και η αλήθεια είναι ότι δεν παίρνουν και τόσο πειστικές απαντήσεις.

Ο λόγος για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος εγκαινίασε προ ημερών τις εργασίες του νέου μετρό της Πόλης και - με την ευκαιρία - προέβη και σε μία επιπλέον εξαγγελία: ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστεί μία γραμμή τελεφερίκ πάνω από τον Βόσπορο, η οποία θα ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή προσφέροντας «ταυτόχρονα ένα αξιοθέατο για τους τουρίστες και ένα επιπλέον μέσο μεταφοράς για τους κατοίκους της Πόλης».

Το σκάψιμο για τις σήραγγες του νέου μετρό ήδη άρχισε, με ρυθμό 22 μέτρων ημερησίως. Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 564 εκατομμυρίων ευρώ και στόχος είναι να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2016, εξυπηρετώντας περίπου 700.000 επιβάτες ημερησίως μέσω των 16 σταθμών του. Όμως, για το προαναγγελθέν τελεφερίκ το σχέδιο είναι λιγότερο καλά «δεμένο» και αυτό το επιβεβαίωσε ο Σελτζούκ Φιτζιτσί, σύμβουλος Τύπου του δημάρχου. «Απλώς υπάρχουν κάποιες πρώτες ιδέες. Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτές» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Hürriyet».

Ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει απλώς ότι «το τελεφερίκ θα αρχίσει να κατασκευάζεται αφού πρώτα οι εργασίες για τη διάνοιξη και κατασκευή του νέου μετρό θα φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό στάδιο».

Γράφει ο Μάριος Μπουμπής

Πηγή: zougla.gr