15 Φεβρουάριος 2013, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2015, 14:24

Μυθοπίλαβον: Το ποντιακό μυδοπίλαφο

  • Μυθοπίλαβον: Το ποντιακό μυδοπίλαφο

Το μυθοπίλαβον ή μυδοπίλαφο όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ένα ακόμη φαγητό που συνήθιζαν οι Πόντιοι στις παραλιακές περιοχές, μιας και τα μύδια υπήρχαν σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μύδια με το κέλυφος*
  • 1½ φλ. ρύζι κίτρινο
  • ½ φλ. λάδι
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
  • άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

*Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα που είναι ήδη καθαρίσμενα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που είναι τοποθετημένη στη φωτιά για να ανοίξουν. Όποιο δεν ανοίξει το πετάμε. 
  2. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα μύδια, αλάτι, πιπέρι και το ανάλογο νερό.
  4. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό. Όταν κοντεύει να γίνει ρίχνουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Καλή σας όρεξη!