14 Φεβρουάριος 2013, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:05

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες ταξιδεύουν στην Ξάνθη

  • Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες ταξιδεύουν στην Ξάνθη

Την τελευταία στάση της στην Ελλάδα πραγματοποιεί η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» λίγο πριν επιστρέψει και πάλι στην Πόλη.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου  στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης» στην παλιά πόλη της Ξάνθης δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία στο κοινό της Θράκης  να γνωρίσει από κοντά πτυχές της κληρονομιάς της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης αλλά και τα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής της μπελ επόκ, του εκλεκτικισμού και της αρτ νουβό των Ρωμιών Αρχιτεκτόνων.
 
Η έκθεση θα παραμείνει στην Ξάνθη μέχρι και την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Θράκης .
 
Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης  προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.
 
 Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Χορηγός του προγράμματος είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ η μεταφορά της έκθεσης στη Χίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστληριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου καθώς και την Γ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πηγή: rumvader.org