13 Φεβρουάριος 2013, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:05

Πόντος αιώνια πατρίδα

  • Πόντος αιώνια πατρίδα

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό της Θωμαΐδος Κιζιρίδου με τίτλο Πόντος αιώνια πατρίδα στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Ο εκδοτικός οίκος των αδελφών Κυριακίδη παρουσίασε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» στην Σταυρούπολη ένα κινηματογραφικό οδοιπορικόμε τίτλο "Πόντος αιώνια πατρίδα" της Θωμαΐδος Κιζιρίδου σε τρία dvd διάρκειας τεσσερισήμισι ωρών, που κατέγραψε με την κάμερα, πόλεις και χωριά του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των σημαντικότερων εστιών του Ευξείνου Πόντου, όπου έδρασε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός από τον 9ο π. Χ αιώνα, έως το 1922.

Στο οδοιπορικό προβάλλονται όλα τα ιστορικά μνημεία της κάθε περιοχής που παρέμειναν στον χρόνο, όπως εκκλησιές, Ιερές μονές και Σχολεία, το ξακουστό φροντιστήριο Τραπεζούντος και το κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντας, ακόμα και η βρύση που ξεδίψασε στη Λιβερά, με επεισοδιακό τρόπο τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, η παπαδοκόρη Μαρία, η Γκιουλμπαχάρ, που έγινε αργότερα Σουλτάνα. Καταγράφεται ακόμα η καθημερινότητα των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντιόφωνων και προξενεί εντύπωση η φράση μια γριούλας, «Εμείς ρωμαίϊκα μιλούμε, τα τούρκικα τα μάθαμε μετά…». Επίσης παρουσιάζονται αποσπάσματα από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από 88 έτη στην Ιερά Μονή παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας, στις 15 Αυγούστου 2010.

Πηγή: pmnews.gr

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί: