13 Φεβρουάριος 2013, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:05

Ο Γιώργος Μέργος με αμοιβή 6.000 ευρώ μιλάει για τον κατώτατο μισθό

  • Ο Γιώργος Μέργος με αμοιβή 6.000 ευρώ μιλάει για τον κατώτατο μισθό

Δείτε βίντεο με τη δήλωση Μέργου για τον κατώτατο μισθό, τις αντιδράσεις των κομμάτων και τις διευκρινίσεις που αναγκάστηκε να κάνει μετά την θυέλλα που ξέσπασε.

Έντονα αντέδρασε η ΓΣΕΕ στην χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι υψηλός ο… κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!

«Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής. Εάν υπάρξει, όμως και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Όλοι αυτοί ξεχνούν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον έννομη τάξη γύρω από τους μισθούς.

«Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, κ. Ν. Τσούκαλης.

«Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση  ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης  των εργαζομένων με νέες μειώσεις» σημείωσε το γραφείο τύπου του ΠαΣοΚ και συμπλήρωσε πως μπορεί οι δηλώσεις του κ. Γ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων».

Σε διευκρινιστική δήλωση υποχρεώθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.

Όπως δήλωσε στο MEGA, στην ομιλία του παρουσίασε "προσωπικές απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ότι ουδέποτε ζήτησε μείωση κατώτατου μισθού και κατήγγειλε ότι "από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης".

"Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης ο Γ. Βρούτσης βεβαίωσε στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα MEGA" ότι δεν θα γίνει μείωση του κατώτατου μισθού.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αμείβεται με 3.700 ευρώ καθαρά το μήνα (5.000 μεικτά) για τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών. Ο δε μισθός του για τη συμμετοχή του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (περίπου 2.500). Είναι επίσης καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δείτε τα σχετικά βίντεο...