12 Φεβρουάριος 2013, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:50

Η Τουρκία προκαλεί με την Αγία Σοφία

  • Η Τουρκία προκαλεί με την Αγία Σοφία

Σύμφωνα με τα «tourkikanea»: Ο βουλευτής της περιοχής Ντένιζλι  επιμένει να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί και να καλυφθούν οι εικόνες για να μην είναι ορατές.

Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του Ερντογάν δήλωσε πως είναι ανάγκη η Αγία Σοφία να επιστρέψει στην παλιά … της ταυτότητα και να ανοίξει ξανά για ναμάζι (προσευχή).

Ο Ζεϊμπεκτσί τόνισε πως η Αγία Σοφία κατασκευάστηκε για προσευχή και δήλωσε: «Και πριν από τον χριστιανισμό, κατά την περίοδο του παγανισμού ήταν χώρος προσευχής. Και σήμερα λοιπόν πρέπει να συνεχίσει σαν χώρος προσευχής των μουσουλμάνων. Και καθώς η Αγία Σοφία είναι ένα ιστορικό μνημείο, όταν ανοίξει ως τζαμί, μπορεί να συνεχίσει και την λειτουργία του ως μουσείο».

Ο βουλευτής Ζεϊμπεκτσί μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, συνέχισε: «Πρέπει να σωθούμε από τις σχετικές ανησυχίες και τα κόμπλεξ. Η Αγία Σοφία πρέπει να αποδοθεί στην προσευχή. Κατά την ιστορική εξέλιξη, όταν έγινε ερείπιο, οι μουσουλμάνοι έκαναν εκεί μεγάλες επισκευές. Οι πρόγονοι εκεί δεν έσβησαν κανένα μωσαϊκό ή εικόνα. Και εμείς δεν ξέρουμε περισσότερα από εκείνους.»

Πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί για προσευχή, αλλά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει έτσι ώστε να γίνεται προσευχή του Ισλάμ, χωρίς να σβήσουμε τις εκεί εικόνες, αλλάζοντας την οπτική γωνία και προστατεύοντας την με κάποια υλικά. Οι εικόνες αυτές έτσι δεν θα είναι ορατές από εκεί που θα γίνεται το ναμάζι, αλλά θα φαίνονται από το πάνω εξώστη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση».

Πηγή: pygmi.gr