12 Φεβρουάριος 2013, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:06

Στην πρώτη γραμμή ο ΦΠΑ στην εστίαση

  • 13% το ΦΠΑ στην εστίαση

Παράθυρο ανάκλησης ορισμένων από τα μέτρα που έχουν ληφθεί την εποχή του μνημονίου, με στόχο την ύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά χωρίς δημοσιονομικό αντίκρισμα ισάξιο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, αφήνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, με τον ΦΠΑ στην εστίαση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα επιμέρους μέτρων, με χαρακτηριστικότερο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται πως όχι μόνο έχει περιορίσει την κατανάλωση στον κλάδο της εστίασης με δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση, αλλά δίνει παράλληλα και αφορμή -αφού το κέρδος είναι πολλαπλάσιο- για μη έκδοση αποδείξεων και διπλό χτύπημα (μαζί με την πτώση της κατανάλωσης) στα έσοδα από ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε τα ευρήματα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα «αζήτητα». Στο σύνολο του 2013 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό επιστροφές φόρων για επίδομα θέρμανσης της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμάται πως δύσκολα θα απορροφηθεί δεδομένου ότι τον Ιανουάριο οι επιστροφές ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ, είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να ενισχυθούν είτε γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κατανάλωση (πτώση κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 70% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τους πρατηριούχους).

Πηγή: euro2day.gr