9 Φεβρουάριος 2013, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:07

Ρωσία: Kλινική για εθισμένους στα τυχερά παιχνίδια

  • Ρωσία: Kλινική για εθισμένους στα τυχερά παιχνίδια

Η πρώτη κλινική απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, προγραμματίζεται να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, στο ερευνητικό κέντρο ψυχολογίας και νευρολογίας του Ινστιτούτου «Μπεχτέριεφ» της Αγίας Πετρούπολης.

Σήμερα, οι μανιώδεις παίκτες είθισται να περνούν από πρόγραμμα θεραπείας σε νοσηλευτικά τμήματα που προορίζονται για ασθενείς που πάσχουν από αλκοολισμό και  τοξικομανία. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στη θεραπεία αυτών των ομάδων, για τους λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών το σημαντικότερο είναι  η ψυχολογική βοήθεια. Γι’ αυτό το λόγο, μια εξειδικευμένη κλινική μπορεί να προσφέρει περισσότερο ποιοτική και αποτελεσματική βοήθεια, όλο το εικοσιτετράωρο.

Η εξαπάτηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής, σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σ’ ολόκληρη τη Ρωσία, υπάρχουν πολλοί έφηβοι και νέοι που υποφέρουν λόγω της εξάρτησης από τον τζόγο. Ο ακριβής αριθμός τους είναι αδύνατο να υπολογιστεί, γιατί οι περιπτώσεις που προσφεύγουν σε βοήθεια είναι σπάνιες Σε αντίθεση με τους ναρκομανείς και τους αλκοολικούς, αυτοί που υποφέρουν από το πάθος του τζόγου δεν αντιμετωπίζουν παθήσεις των εσωτερικών οργάνων τους. Επομένως, πιο εύκολα εξαπατούν τους οικείους τους, παριστάνοντας ότι όλα είναι εντάξει. Ακόμη και όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα της εξάρτησης γίνονται εμφανή, το πάθος πλήττει μόνο την τσέπη τους. Σε εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια προσφεύγουν συχνότερα τα συγγενικά και κοντινά πρόσωπα, παρά ο ίδιος ο ασθενής. 

Στάδια εθισμού

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο γνωστός ψυχίατρος της Αγίας Πετρούπολης, Άλμπερτ Μουκμίνοφ, εκείνοι που εθίζονται στα τυχερά παιχνίδια περνούν από τρία στάδια. Στο πρώτο, ένας άνθρωπος παίζει συνήθως για να κερδίσει χρήματα, και τον απασχολεί πολύ να μη ζημιωθεί. Στο δεύτερο στάδιο, μεγαλύτερη σημασία για τον εθισμένο έχει η ίδια η διαδικασία, το παιχνίδι γίνεται ουσιαστικά η μοναδική πηγή χαράς στη ζωή. Και τέλος, σειρά έχει η αλλοίωση της προσωπικότητας. Πολύ συχνά το πάθος για τα τυχερά παιχνίδια συνδυάζεται με τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Κατά κανόνα, ιατρική βοήθεια ζητούν αυτοί που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, όταν βρίσκονται ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν φυσιολογικά την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Α. Μακμούνοφ επισημαίνει ότι άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών θέσεων επισκέπτονται τους γιατρούς, από απλοί βιοπαλαιστές, μέχρι επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι, συνήθως χρεοκοπούν και χάνουν την επιχείρησή τους. Όλα αρχίζουν ανώδυνα. Κάποιος πηγαίνει στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών για να ξεσκάσει και να χαλαρώσει. Και όταν κερδίσει -γιατί ως γνωστόν οι πρωτάρηδες είναι τυχεροί- αρχίζει και σκέφτεται ότι «αυτό είναι, εδώ μπορώ όχι μόνο να διασκεδάζω, αλλά να βγάζω και χρήματα!». Και τότε προσκολλάται σ’ αυτή τη συνήθεια.

Πάθος με το τζόγο

Ο ψυχίατρος αναφέρει ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια, τον Ιούλιο του 2009, ο αριθμός των ασθενών που υποφέρουν από τον εθισμό σε αυτά, μειώθηκε. Παράλληλα, άρχισαν να ζητούν βοήθεια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρές μορφές εθισμού στον τζόγο, εκείνοι που δεν διστάζουν να ρισκάρουν και ν’ αναζητήσουν παράνομα καζίνο.

Μια παραλλαγή του τζόγου είναι το πάθος για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στα παιχνίδια στο διαδίκτυο εθίζονται συνήθως οι νέοι μέχρι 30 ετών. Υπάρχουν κι εδώ οικονομικές απώλειες, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξοδεύονται τεράστια ποσά για διάφορες συσκευές και βελτιώσεις, που επιτρέπουν στον παίκτη να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: rbth.gr