8 Φεβρουάριος 2013, 11:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:07

Σε Άραβες πουλήθηκε ο ελληνικός δορυφόρος

  • Δορυφόρος με ελληνική σφραγίδα στη NASA!

Την πώληση του ελληνοκυπριακού δορυφόρου HellasSat, στην αραβική ArabSat, που διαχειρίζεται ήδη έξι δορυφόρους και είναι ο κύριος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε o OTE.

To τίμημα είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση 208 εκατομμύρια ευρώ ενώ και πάλι κατά την ανακοίνωση, διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ποσοστό που πουλήθηκε είναι 99,05% και το υπόλοιπο θα εξακολουθήσει να το κατέχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα. Παράλληλα η αραβική εταιρία δεσμεύεται ότι θα εκτοξεύσει στο μέλλον δορυφόρο για λογαριασμό της Ελλάδας και η χώρα θα παραμείνει στο κλαμπ των διαστημικών χωρών. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης έκανε λόγο για επένδυση "στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα μας". Ο δορυφόρος πουλήθηκε επειδή ο ΟΤΕ αδυνατούσε να επενδύσει ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ για την αντικατάστασή του.

Ο πρώτος ελληνικός και κυπριακός δορυφόρος μπήκε σε τροχιά το 2003 και το όλο εγχείρημα είχε μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση και ανακοινωθεί από τους Κώστα Σημίτη και Τάσσο Παπαδόπουλο.

Πηγή: lifo.gr