8 Φεβρουάριος 2013, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:07

Η τραγωδία της Θύρας 7

  • Ολυμπιακός: Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε

Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η τραγωδία της θύρας 7 έχει χαραχτεί στο μυαλό όλων αλλά και στο  DNA του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είχε προηγηθεί  το 6-0  επί της ΑΕΚ. Την μεγάλη χαρά για την νίκη επί του Δικεφάλου έτρεξαν να πανηγυρίσουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Όλοι έτρεξαν να βγουν από τη Θύρα 7 για να πάνε στη Θύρα 1 να αποθεώσουν τους παίκτες. Όμως η σιδερένια πόρτα δεν είχε ανοίξει. Κάποιος γλιστράει. Η τραγωδία γράφτηκε σε λίγα μέσα σε λίγα λεπτά. Όσοι έρχονταν από την κερκίδα δεν είχαν καταλάβει τι συμβαίνει και συνέχιζαν να πιέζουν…Ο απολογισμός είναι 21 νεκροί, όλοι τους νέοι άνθρωποι. Ποτέ  δεν τιμωρήθηκε ΚΑΝΕΙΣ για  αυτό μακελειό…

Η τραγωδία της  Θύρας 7 συγκλόνισε όλον τον κόσμο.  «ΑΔΕΛΦΙΑ ΖΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ!» είναι το σύνθημα που ακούγεται από το 1981.

Το χρονικό

16:58: Το παιχνίδι  έχει τελειώσει όταν συμβαίνει  το μοιραίο. Για μερικά λεπτά  στα σκαλοπάτια της θύρας 7 επικρατεί χαλασμός. Κανείς δεν  μπορεί να κρατηθεί από πουθενά κι ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο.

17:03: Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν δύσκολα να αφαιρέσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι τους πρώτους ανθρώπους.

17:10: Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα του θριάμβου. Μόλις έχει λήξει ο αγώνας κι έτσι κανείςμέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.

17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Τζάννειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην Αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30: Αρχισαν να φτάνουν στο Τζάννειο νοσοκομείο οι πρώτοι τραυματίες. Ανάμεσά τους και οι πρώτοι νεκροί. Παράλληλα αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάννειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες, αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς, όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:20: Φτάνουν στο Τζάνειο ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος. Ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί και δίνουν εντολή για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών. Γίνεται έκκληση για αιμοδοσία. Η προσέλευση του κόσμου μεγαλώνει και ασθενοφόρα συνεχίζουν να διακομίζουν τραυματίες.

18:30: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δίνει εντολή στο Κέντρο Αμεσης Δράσης και καλούνται τα πληρώματα των περιπολικών και οι αστυνομικοί που είναι σε υπηρεσία να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία για να προσφέρουν αίμα. Εκατοντάδες αστυνομικοί γίνονται αιμοδότες.

18:45: Φτάνουν στο Τζάννειο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Δίνεται εντολή να τεθεί σε επιφυλακή το ΚΑΤ, για να αρχίσει κι αυτό να δέχεται τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

18:50: Φτάνουν στο Τζάννειο παράγοντες και ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

19:15: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από τον Τζάννειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών. Δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40: Ο υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

19:45: Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάννειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάννειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού Τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30: Στο Τζάννειο φτάνει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική. Παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους και έχουν διαρκή σύνδεση με το Τζάννειο, το Κρατικό Πειραιά, το ΚΑΤ και το Στάδιο Καραϊσκάκη.

21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15: Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στον διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων. Εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονταν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κόσμος πιέζει για ενημέρωση.

Οι 21 άνθρωποι που  έχασαν τη ζωή τους:

Δημήτρης Αδαμόπουλος (ετών 40)
Γεράσιμος Αμίτσης (18)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Ευστράτιος Λούπος (20)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Βασίλης Μάχας (20)
Κώστας Μπίλας (28)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Παναγιώτης Τουμανίδης (14)
Νίκος Φίλος (19)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)

Πηγή: protothema.gr