7 Φεβρουάριος 2013, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:07

Πλωτά ηλιακά νησιά

  • Πλωτά ηλιακά νησιά

Τρία πλωτά ηλιακά νησιά κατασκευάζει η ελβετική ενεργειακή εταιρεία Viteos SA σε συνεργασία με την ενεργειακή εταιρεία Nolaris.

Στην ουσία πρόκειται για τρία πλωτά εργαστήρια που θα τοποθετηθούν στη λίμνη Neuchâtel, στην Ελβετία.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν ως ερευνητικά κέντρα με στόχο να προάγουν την αποδοτικότητα των πλωτών συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων.

Τα εργαστήρια, διαμέτρου 25 μέτρων, έχουν εξοπλιστεί με 100 φωτοβολταϊκά πάνελ, κλίσης 45 μοιρών και έχουν δυνατότητα περιστροφής 220 μοιρών ώστε να ακολουθούν τον ήλιο και να εξασφαλίζουν βέλτιστη απόδοση.

Τα νησιά θα αγκυροβολήσουν σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή και θα τροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο με ενέργεια μέσω καλωδίων.

Τα ηλιακά εργαστήρια είναι ανακυκλώσιμα και βιώσιμα για 25 έτη.

Ηλιακό νησί για διακοπές

Αξέχαστες διακοπές υπόσχεται το «Solar Floating Resort», το πολυτελές νησί που επιπλέει και τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το «ηλιακό θέρετρο», μήκους 18 μέτρων και χωρητικότητας έξι ατόμων, ταξιδεύει σαν γιότ στην ανοιχτή θάλασσα αλλά παράλληλα προσφέρει την άνεση πολυτελούς ξενοδοχείου.

Εκτός από κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι,  διαθέτει και τζακούζι. Η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία και τροφοδοτούν το σκάφος με ηλεκτρική ενέργεια.

Την ιδέα για το ηλιακό θέρετρο την εμπνεύστηκε ο Marco Puzzolante, ένας φιλόδοξος σχεδιαστής.

«Το ηλιακό θέρετρο είναι μια μοναδική κατασκευή. Εν μέρει είναι κατοικία, εν μέρει είναι γιότ και εν μέρει υποβρύχιο. Είναι ενεργειακά αυτάρκες, δεν ρυπαίνει και εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον», τονίζει ο σχεδιαστής, που σκέφτεται να διαθέσει το ηλιακό θέρετρο σε μεγάλα παραλιακά ξενοδοχεία.

Πηγή: econews.gr

Gallery