7 Φεβρουάριος 2013, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 13:34

Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα

  • Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα

Η σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα είναι μια πολύ εύκολη και γευστική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)

Για τη γέμιση

  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 αυγά
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 250 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζουμε για 5΄ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε (αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε τις πατάτες σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσουμε).
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
  4. Προσθέτουμε νερό αν η ζύμη είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
  5. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε λίγη για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη την χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.
  6. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω το ένα μπαλάκι, και με έναν πλάστη αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.
  7. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό), και βάζουμε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος.
  8. Το λαδώνουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
  9. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
  10. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
  11. Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην αρχή φτιάχνουμε πλεξούδες ζύμης και στολίζουμε –αν θέλουμε– την επιφάνεια της πίτας.
  12. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 70΄ στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο.

Καλη σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr