6 Φεβρουάριος 2013, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:08

Ο νέος αναπληρωτής του Μπουτάρη

  • Ο νέος αναπληρωτής του Μπουτάρη

Ο κεραυνός στους δελφίνους, το μήνυμα που στέλνει η επιλογή Μπουτάρη και οι χαμηλοί τόνοι που κρατά ο νέος αναπληρωτής δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας

Του Δημήτρη Κούρου

Σαν κεραυνός έπεσε στους δελφίνους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να ορίσει «αντ’ αυτού» -αναπληρωτή του- τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο νεότερος ηλικιακά από όσους έχουν υψηλές θέσεις ευθύνης στο δήμο Θεσσαλονίκης θα αποτελεί πλέον το alter ego του κ. Μπουτάρη στο δήμο και επισήμως…

Ο ίδιος ο κ. Ζέρβας κρατά πολύ χαμηλούς τόνους. Αλλωστε, ποτέ δεν ήταν από εκείνους που προκαλούν με πολιτικές δηλώσεις, με την προβολή τους ή από εκείνους που τροφοδοτούν τα παραπολιτικά εν αγνοία τους... Είναι πολύ καθαρός σε ό,τι κάνει και έχει άποψη, την οποία δεν διστάζει να πει. Παίρνει θέση στα ζητήματα που τον αφορούν, δεν μπλέκεται σε ξένα χωράφια και δε διστάζει να τολμήσει, όταν πιστεύει στο σκοπό για τον οποίο παίρνει τα ρίσκα του.

Μπορεί οι κ.κ. Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Χασδάι Καπόν να προέβαλαν σαν την… επόμενη μέρα ή σαν τους βαρόνους του Γιάννη Μπουτάρη, όμως ο ίδιος ο δήμαρχος άλλαξε τους όρους του… παιχνιδιού και πλέον αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις εντός της παράταξης της «Πρωτοβουλίας». Στη διοίκηση του δήμου άλλωστε έχουν ξεκαθαρίσει: αναπληρωτής του δημάρχου είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η απόφαση

Και μάλιστα μόνιμος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον Κώδικα των Δήμων κι από το νόμο του «Καλλικράτη», τον οποίο (εντέχνως ή χωρίς σκοπιμότητα) ο δήμαρχος είχε αποφύγει να εφαρμόσει κατά γράμμα στο πρώτο μισό της θητείας του. Ετσι, αντί τότε να ορίσει μόνιμο αναπληρωτή του τον κ. Ανδρέα Κουράκη, που πρόβαλε σαν το «νούμερο 2» της παράταξης, επέλεξε να βάζει αναπληρωτές τους υψηλά ιστάμενους στην παραταξιακή πυραμίδα, εκ περιτροπής.

Πλέον όμως ο μόνιμος αναπληρωτής του είναι ο κ. Ζέρβας. Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Ζέρβας θα αναπληρώνει όποτε το απαιτούν οι συνθήκες το δήμαρχο σε θέματα υπογραφών, εκπροσώπησης και κρίσεων. Εκ πρώτης φαντάζει μια τυπική διαδικασία. Δεν είναι όμως. Ο αναπληρωτής είναι ο άνθρωπος που υπογράφει αντί του δημάρχου. Είναι ο άνθρωπος που ο δήμαρχος επιλέγει να εμπιστευτεί σε περιπτώσεις κρίσης, που θα χρειαστεί να αναλάβει το βάρος των ευθυνών, σαν να ήταν ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, για να διαχειριστεί ζητήματα (υψίστης ή ήσσονος σημασίας). Είναι ο άνθρωπος που απόντος του δημάρχου θα σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της διοίκησης εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Το πρόσωπο μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, αλλά η προτίμηση προς το παρόν παραμένει πολύ ισχυρό χαρτί, το οποίο από χτες σχολιάζουν ποικιλοτρόπως όλοι εντός του δήμου, είτε ανήκουν στην «Πρωτοβουλία», είτε στην αντιπολίτευση.

Η δήλωση

Ο κ. Ζέρβας προτιμά πάντως να κρατά πολύ χαμηλά την μπάλα. «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα και χαίρομαι πολύ που με τοποθέτησε ο δήμαρχος αναπληρωτή του. Προφανώς και δεν θεωρώ ότι αναπληρώνω σε οτιδήποτε τον Γιάννη Μπουτάρη. Χαίρομαι όμως που μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι αυτός που θα τον αντικαθιστά όποτε χρειάζεται. Ολη η ιστορία της διοίκησης του δήμου είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. Πέρα από το Γιάννη Μπουτάρη, που είναι η προσωπικότητα την οποία επέλεξε η πόλη για δήμαρχό της, όλοι έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης, το ίδιο κομμάτι ευθύνης. Και στο τέλος όλοι θα κριθούμε με βάση το αποτέλεσμα της δουλειάς μας», τόνισε ο κ. Ζέρβας στη Voria.gr.

Η εκτίμηση

Μπορεί ο κ. Ζέρβας να μη θέλει καν να ακούσει για «προβάδισμα» και για «δαχτυλίδια», όμως μόνο τυχαία δεν είναι η προτίμηση του κ. Μπουτάρη στο πρόσωπό του. Αφενός επιβεβαιώνει -αν μη τι άλλο- την προσωπική εκτίμηση του δημάρχου. Αφετέρου αποδεικνύει ότι οι σκέψεις του κ. Μπουτάρη έχουν συνέχεια. Αν κάποιος παρακολουθήσει τις δηλώσεις του δημάρχου διαχρονικά μπορεί να βγάλει συμπεράσματα (το πόσο ασφαλή είναι αυτά δεν μπορεί να το γνωρίζει). Σε ανύποπτο χρόνο ο δήμαρχος είχε τονίσει ότι αν κάνει αναπληρωτή του κάποιον θα είναι σαν να του δίνει «δαχτυλίδι διαδοχής». Και είχε φροντίσει να το συμπληρώσει με τη φράση: «εμένα όμως δε με νοιάζει τι θα πούνε οι άλλοι».

Και τέλος, ο συγκεκριμένος «τίτλος» του αναπληρωτή είναι μόνο το δένδρο. Η συνολική εικόνα, το δάσος, περιλαμβάνει και τις θέσεις του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής (με μεγάλο αριθμό αρμοδιοτήτων) και του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών του δήμου (με έλεγχο των κονδυλίων). Όλες αυτές οι θέσεις φέρουν το όνομα του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Πηγή: voria.gr