6 Φεβρουάριος 2013, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:08

Σεισμός - τέρας στον Ειρηνικό

  • Σεισμός 6,4 ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Ισχυρή σεισμική δόνηση 8 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά των Νήσων Σολομώντος στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Τετάρτη στις 12:12 τοπική ώρα (03:12 ώρα Ελλάδος)  με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο μετά.

Πληροφορίες του bbc κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και δύο αγνοούμενους, ενώ άλλα διεθνή μέσα μιλούν για αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με το CNN, το τσουνάμι ήταν ύψους 90 εκατοστών έπληξε και τα νησιά Σάντα Κρουζ στο Νότιο Ειρηνικό. Άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, επικαλούμενα πηγές της τοπικής αστυνομίας, σημειώνουν πως πολλά χωριά στα Νησιά του Σολομώντα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε μικρό εστιακό βάθος 5,8 χιλιομέτρων (3,6 μίλια) στην περιοχή των νήσων Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως πριν τον ισχυρό σεισμό 8 Ρίχτερ είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ στις 11:07 τοπική ώρα, ενώ μετά τον καταστροφικό σεισμό ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.

Από το σεισμό προκλήθηκε χαμηλό τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου. Υπάρχουν αναφορές για πέντε νεκρούς στα νησιά που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο.

Όπως ανέφερε νοσοκομειακή πηγή από τη Λάτα στο Reuters, έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα δεκάχρονο αγόρι.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Νησιών του Σολομώντα έκανε λόγο για ζημιές σε περίπου 50 σπίτια και ιδιοκτησίες που βρίσκονταν κοντά στην ακτή.

Πηγή: protothema.gr