6 Φεβρουάριος 2013, 08:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:50

Η παιδική ποντιακή παράσταση που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους

  • Η παιδική ποντιακή παράσταση που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους

Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς παρουσίασε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 την ποντιακή θεατρική παράσταση «Τη Ανεράδας η λαλία» ένα έργο Ηλία Υφαντίδη και ξεσήκωσε κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους.

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης  βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στο Συνεδριακό Δήμου Κιλκίς.

Η εκδήλωση αν και καθιερωμένη, κατάφερε να αναδείξει την πίστη και την προσπάθεια των νέων γενεών των Ποντίων να παραμείνουν φύλακες της Ιστορίας του πολιτισμού και της συνέχειάς του, προσελκύοντας τον κόσμο να ζήσει και να μοιραστεί αυτές τις στιγμές χαράς μαζί μας.

Σε αυτόν τον σκοπό αναφέρθηκε, προσφωνώντας την εκδήλωση, το μέλος διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Νόπη Ιωαννίδου. Ακολούθησε η ευλογία της βασιλόπιτας από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ.

Ο χαιρετισμός της προέδρου του συλλόγου Δέσποινα Καραμπίδου, η οποία τόνισε την σημαντικότητα της προσπάθειας διοικούντων και μελών του συλλόγου διαφύλαξης και διαιώνισης των παραδόσεων αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Στα πλαίσια του της εκδήλωσης το ΔΣ του συλλόγου απένειμε τιμητική πλακέτα στην πρόεδρο της «ΤΕΧΝΗΣ» κ. Κικής Παπαδοπούλου – Πάγκου ως ανάδοχος της επωνυμίας του συλλόγου και ως πολίτης με μακρόχρονη προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Τιμήθηκε επίσης το μέλος χορευτικού τμήματος ενηλίκων Μάρθα Μπαλούρη για την εισαγωγή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κορύφωση της βραδιάς ήταν η πετυχημένη εμφάνιση των παιδιών του συλλόγου, παρουσιάζοντας με ενθουσιασμό σε ποντιακή διάλεκτο το έργο του Ηλία Υφαντίδη «Τη Ανεράδας η λαλία». Την παράσταση παρακολούθησε ο κόσμος με θαυμασμό επιβραβεύοντας την προσπάθεια των μικρών ηθοποιών με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Το έργο ανέβηκε σε σκηνοθετική επιμέλεια της Θεοδώρας Παπαδοπούλου, ενώ για τα σκηνικά, τις ενδυμασίες και την τεχνική υποστήριξη μερίμνησε πολυμελής ομάδα του συλλόγου.

Τους ρόλους ερμήνευσαν κατά σειρά εμφανίσεως (αναφέρεται και ο συμβολισμός τους) οι εξής:

Παιδί: Χριστίνα Ορφανίδου. Αθωότητα.
Αφηγήτρια: Δέσποινα Παπαδοπούλου. Όλοι εμείς που ξέρουμε…
Νεράιδα: Μαριάννα Βινιάδου. Το μυστικό της ζωής, που τελικά όλοι γνωρίζουμε μα δεν κάνουμε κάτι για να το δυναμώσουμε. Άραγε θα προσπαθήσουμε ποτέ;
Καλικάντζαρος: Αλέξανδρος Καπασακαλίδης. Καμιά φορά μέσα στο υποφαινόμενο κακό, υπάρχει το καλό.
Παύλος: Παναγιώτης Αντωνιάδης
Γιάννης: Γιάννης Αντωνιάδης
Αναστασία: Ελένη Ιακωβίδου
Άννα: Δόμνα Γεωργιάδου
Νίκος: Μαγδαληνή Θεοδοσιάδου
Χρύσα: Ελένη Νάνου
Λίζα: Πελαγία Γεωργιάδου
Ειρήνη: Φιλέντα Παυλίδου
Γιώργος: Λαμπρινή Παπατζιλάκη. Μόνο μέσα από την πραγματική αλήθεια έρχονται οι μεγάλες αλλαγές.
Αφέντης Μ. Καλικάντζαρος: Αβραάμ Τοσουνίδης. Η πηγή του κακού
Μεταμορφωμένος Καλικάντζαρος: Αλέξανδρος Καπασακαλίδης. Τελικά υπάρχει ελπίδα!

Ο επίλογος της εκδήλωσης γράφτηκε από συγκροτήματα τμημάτων χορού με την καθοδήγηση των χοροδιδασκαλισσών Ελένης Ελευθεριάδου και Ειρήνη Ιωαννίδου και πλαισιούμενα από τους καλλιτέχνες Θεόφιλο Αγγελίδη, Ανέστη Ανδρεάδη και Δημήτρη Αποστολίδη (λύρα) και Μπάμπη Κιτσονίδη και Στέλλιο Τερζόπουλο (νταούλι).

Ένωση Ποντίων Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"
Δείτε τα στοιχεία της Ένωσης

Gallery