6 Φεβρουάριος 2013, 07:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:08

Αναχωρούν τα πλοία παρουσία ΜΑΤ και απεργών

  • Αναχωρούν τα πλοία παρουσία ΜΑΤ και απεργών

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα με σκοπό να τερματιστεί η απεργία των ναυτικών.

Κλούβες των δυνάμεων των ΜΑΤ, παρατάχθηκαν λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα στον χώρο του λιμανιού και σε μικρή απόσταση από την πύλη Ε3. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ήταν 03:30 τα ξημερώματα όταν ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ και λιμενικοί περικύκλωσαν την περιφρούρηση των ναυτικών στο Blue Star 1. Παρατάχθηκαν απέναντί τους.

06.37- Από την πύλη E9 γίνεται η επιβίβαση στα πλοία που έχουν προορισμό τις Κυκλάδες και είναι προγραμματισμένα να αναχωρήσουν στις 07.30. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της αστυνομίας μετακινούνται σε άλλα σημεία του λιμανιού.

06.16- Στην πύλη Ε1 φορτηγά και ΙΧ περνάνε μέσα στο πλοίο που έχει προορισμό τη Ρόδο.

06.00- Το ξημέρωμα βρήκε εκατοντάδες ναυτεργάτες να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας 3 από τα 5 πλοία που είχαν αγκυροβολήσει στον προβλήτα, έδεσαν σε άλλο σημείο του λιμανιού που οδηγεί στις πύλες Ε1 και Ε2. Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί με περισσότερες διμοιρίες.

Η ΠΝΟ απάντησε χθες το απόγευμα στην επιστράτευση με νέα απόφαση να συνεχίσει την απεργία κανονικά στην Αττική, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου και να άρει την απεργία στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία βρίσκονται επί ποδός και δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν την απεργία και διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας.

«Όλα τα πληρώματα έξω από τα καράβια. Κανείς δεν παραλαμβάνει φύλλο πορείας. Από εκεί και πέρα θα περιφρουρήσουμε την απεργία μας με όλες τις δυνάμεις μας και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρει και η κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Το κλίμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν έκρυθμο και το λιμενικό σε επιφυλακή για τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση διαμηνύσε, όπως και στην περίπτωση των εργαζομένων στο μετρό, ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί από τις 6 τα ξημερώματα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε για σήμερα 24ωρη Παναττική απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες. Το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιστράτευση και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες συμπεριφορές. Επιπλέον τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα προχωρήσουν την Τετάρτη σε στάση εργασίας από τις 12:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.

Κοινό μέτωπο με τους αγρότες ζητά η αντιπολίτευση

Κατά την συγκέντρωση συμπαράστασης το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για την επιστράτευση και ζήτησαν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους αγρότες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια.

Πηγή: madata.gr