5 Φεβρουάριος 2013, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:08

Αβραμόπουλος: Βαθιά φιλία με τη Γαλλία

  • Αβραμόπουλος: Βαθιά φιλία με τη Γαλλία

Συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γάλλος ομόλογός του, Λοράν Φαμπιούς με τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και των εξελίξεων στο Μάλι να τίθενται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο γάλλος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι χαρά και τιμή για μένα που υποδέχομαι τον έλληνα ομόλογό μου. Γνωρίζετε τους πολύ στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες. Βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Ήμασταν ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου και παρότι οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, η Ελλάδα έχει ήδη φέρει σε πέρας μια δύσκολη φάση.

Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της και παραμένει, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της Ευρώπης». Ο κ. Φαμπιούς πρόσθεσε ότι «με το φίλο και ομόλογό μου Δημήτρη μιλήσαμε για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος , της Ευρώπης φυσικά, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας υπάρχει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές, και επιπλέον η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το 2014.

Συζητήσαμε διμερή θέματα. Επιμείναμε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να αναπτύξουμε περισσότερο τις οικονομικές μας σχέσεις, έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Μιλήσαμε για θέματα περιφερειακά. Φυσικά μιλήσαμε για τη Συρία, για το Μάλι, για τα θέματα που καθημερινά απασχολούν τις κυβερνήσεις μας. Είπα στο Δημήτρη, σε πιο βαθμό η Ελλάδα είναι για εμάς ένα καθοριστικό στοιχείο στην Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι λόγω της γνωστής κατάστασης έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τους Έλληνες φίλους μας.

Η Γαλλία ήταν κοντά στην Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο και τώρα σιγά-σιγά που τα πράγματα εξομαλύνονται συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας, γιατί απλούστατα η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι για εμάς ένας πυλώνας στον οποίο έχουμε πίστη».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε «τη βαθιά φιλία που υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας» επισημαίνοντας πως «έχουμε μια στενή συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ. Έχουμε συγκλίνουσες θέσεις, μάλιστα θα έλεγα ταυτόσημες σε πολλά θέματα. Διατηρούμε άριστες διμερείς σχέσεις, ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αφιερώθηκε σε μεγάλο μέρος, στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη , όπως και στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020.

 «Σημείωσα τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, ιδίως ως προς τη, θεαματική θα έλεγα, μείωση του ελλείμματος. Θα ήθελα να δηλώσω εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να συνεχίσει το σχέδιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνούμε ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί, με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενάντια στην κρίση που χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Έχουμε ήδη κάνει πολλά βήματα προόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας. Η θέση της Γαλλίας ως προς αυτό είναι αποφασιστική» τόνισε.

«Φυσικά, μιλήσαμε για την κατάσταση στο Μάλι. Και σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα υποστήριξε από την αρχή τη γαλλική πρωτοβουλία στο Μαλί, συμμετέχοντας στην αποστολή ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δύναμης. Αυτό το κάνουμε, αγαπητέ Λωράν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, μιλήσαμε και για άλλα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. «Θα ήθελα να κλείσω, επισημαίνοντας το βαθμό στον οποίο η Ελλάδα βασίζεται στην υποστήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε αυτή την περίοδο κρίσης. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λοράν Φαμπιούς για τη θερμή υποδοχή του και να πω ότι τον περιμένω στην Ελλάδα» κατέληξε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Φαμπιούς οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο θέμα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα επίσκεψης, καθώς οι Έλληνες πολύ θερμά προσκάλεσαν τον πρόεδρο Ολάντ και ελπίζω αυτή να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν γαλλικές σκέψεις για επενδύσεις στην Ελλάδα , ο κ. Φαμπιούς είπε: «Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Ελλάδα σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Κάθε φορά που υπάρχουν σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν γαλλικές εταιρείες εμείς είμαστε απολύτως ευτυχείς. Μπορούν επίσης να υπάρξουν κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Και επιπλέον υπάρχει ήδη συνεργασία σε τεχνικούς τομείς όπως η εκπαίδευση και η τεχνολογία. Η συνεργασία πρέπει να αφορά όλα τα πεδία».

Πηγή: defencenet.gr