4 Φεβρουάριος 2013, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:09

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της γιάφκας

  • Φωτογραφίες από το εσωτερικό της γιάφκας

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της γιάφκας του β' ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Ελ Αλαμέιν 19 στο Μαρούσι δημοσιοποίησε η αστυνομία, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου.

Οι αστυνομικοί δεν ανακάλυψαν τελικά το οπλοστάσιο που ανέμεναν, ωστόσο εντόπισαν μία σειρά άλλων ευρημάτων.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι επί της οδού Ελ Αλαμέιν 19 βρέθηκαν τα εξής αντικείμενα:

'Ενα κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, μία εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, δεκαεννέα καψύλλια χρώματος καφέ, μία φωτοβολίδα θαλάσσης, οκτώ φιαλίδια βουτανίου, τρία κράνη μοτοσικλετιστή (2 λευκά και 1 μαύρου χρώματος), δύο παντελόνια στρατιωτικού τύπου χρώματος μπλε, οκτώ διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στην περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο πολυμηχανήματα, μία συσκευή πλαστικοποίησης, ένας υποδοχέας θυρών για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks), μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (usb stick), ένας πλαστικός αντάπτορας, μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, δύο κενές θήκες κιθάρας, δύο νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος, διάφορα ειδή ρουχισμού καθώς και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων (hands free, μπαταρίες κ.λπ.).

Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε στο διαμέρισμα μεγάλη πινακίδα με το όνομα φοροτεχνικού που φέρεται να είναι κλεμμένη και ίσως αντίτυπό της να χρησιμοποιείται σε άλλο κρησφύγετο.

«Αποδέχομαι τη ληστεία και τίποτε άλλο»

Δήλωση -μέσω του συνηγόρου του, Φραγκίσκου Ραγκούση- έκανε τη Δευτέρα ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο νεαρός, ο οποίος ερευνάται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό του «αιχμάλωτο πολέμου».

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα υποβάλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν. Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι τη ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος».

H έρευνα στο διαμέρισμα

Οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής αιφνιδιάστηκαν, όταν ανακάλυψαν ότι η πόρτα του διαμερίσματος ήταν παραβιασμένη. Στο εσωτερικό βρήκαν συσκευή πλαστικοποίησης ταυτοτήτων καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την πλαστογράφηση δημοσίων εγγράφων. Eπίσης εντόπισαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, oι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό το διαμέρισμα, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για κρησφύγετο και όχι για κεντρική γιάφκα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», όπως ήλπιζαν.

Η πόρτα εισόδου έφερε ίχνη παραβίασης και οι αξιωματικοί θεωρούν ότι ενδεχομένως κάποιος συνεργός των δραστών, μόλις έμαθε ότι έγιναν οι συλλήψεις των νεαρών, επιχείρησε να μπει στο σπίτι, χωρίς να έχει όμως κλειδιά. Η έρευνα στο διαμέρισμα β' ορόφου έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το σημείο παραμένει αποκλεισμένο.

Διαρροές από την Αντιτρομοκρατική αναφέρουν ότι στο διαμέρισμα ταυτοποιήθηκαν στοιχεία που πιθανώς να συνδέονται με άλλες ένοπλες επιθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υπέδειξε τον συγκεκριμένο χώρο ως πιθανό μέρος που χρησιμοποιούσε ένας από τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην ευρύτερη περιοχή κοντά στα σύνορα με το Χαλάνδρι, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες.

Ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα ενός εκ των συλληφθέντων στη γιάφκα του Χαλανδρίου

Νεότερες διαρροές αναφέρουν ότι ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων για την υπόθεση του «Βελβεντού» στην πρώτη γιάφκα των «Πυρήνων» που είχε εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική στο Χαλάνδρι το 2009.

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνα Φάκου, προκειμένου να διερευνηθεί και να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που έκαναν στη zougla.gr οι γονείς των τεσσάρων συλληφθέντων για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης περί βασανισμών στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

Την ώρα λοιπόν που η κα Φάκου διέταζε έρευνα για τις καταγγελίες βασανισμού των 4 συλληφθέντων, που φέρονται ως μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, τόνιζε πως, αν αυτό αποδειχθεί, θα υπάρξουν κυρώσεις.

«Παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν θα γίνουν δεκτές» είπε ο κ. Δένδιας σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Παράλληλα, επεσήμανε ότι, αν αποδειχθεί βασανισμός, θα επιβληθούν κυρώσεις και ο νόμος θα είναι αμείλικτος.

Οι πλαστές ταυτότητες:

Το Σάββατο η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις πλαστές ταυτότητες, του Ιωάννη Μιχαηλίδη και του Δημήτρη Πολίτη, ελπίζοντας πως με την ενέργεια αυτή θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιο σπίτι το οποίο λειτουργούσε ως κρησφύγετο για τους συλληφθέντες.

Τα πλαστά δελτία ήταν τα παρακάτω:

Υπ’ αριθ. ΑΑ 003310 Δ.Α.Τ, εκδοθέν 28-04-2004, από Α.Τ. Καλλιθέας υπό στοιχεία: Γιακομούπολος Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Αναστασίας, γεν. 01-09-1987 στην Αθήνα Αττικής, δημότης Καλλιθέας Αττικής

Υπ’ αριθ. ΑΙ 011476 Δ.Α.Τ, εκδοθέν 02-07-2009 από Τ.Α. Αμπελοκήπων υπό στοιχεία: ΚΑΛΥΒΑΣ Ελευθέριος του Δήμου και της Άννας, γεν. 08-01-1993 στον Χολαργό Αττικής, δημότης Αράχωβας Βοιωτίας, αντίστοιχα.

Αυτήν τη στιγμή οι συλληφθέντες κρατούνται στη ΓΑΔΑ και εντός της ημέρας θα μεταχθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης

Μόλις 30 λεπτά διήρκεσε την Κυριακή η παραμονή του Ι. Μιχαηλίδη και του Δ. Πολίτη στο Εφετείο (18.10-18.40), όπου εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», βάσει παλαιότερων βουλευμάτων.

Σήμερα θα πάρουν τον δρόμο προς τον Κορυδαλλό. Οι δύο νεαροί είναι κατηγορούμενοι στη δίκη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δικαστικές φυλακές για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ευρήματα σε σπίτια που χρησιμοποίησε η οργάνωση στην Καλλιθέα και στον Βόλο συνδέουν τον Μιχαηλίδη και τον Πολίτη με αυτή.

Όσον αφορά τους άλλους κατηγορουμένους για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, ο Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος ανακρίνεται στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ενώ για τον Νικόλαο Ρωμανό προέκυψαν νέα στοιχεία, τα οποία εμπλέκουν κι εκείνον στην υπόθεση των «Πυρήνων».

Aποτυπώματα του Ν. Ρωμανού στα σπίτια της Καλλιθέας και του Βόλου

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε συνέχεια των ερευνών, τα αποτυπώματα του συλληφθέντος για συμμετοχή στη ληστεία που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013 Ρωμανού Νικολάου του Γεωργίου και της Παυλίνας Νάσιουτζικ ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που ανευρέθηκαν σε σταθερά σημεία διαμερίσματος επί της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα Αττικής, καθώς και σε κινητά αντικείμενα-πειστήρια σε διαμέρισμα επί της οδού Ελλησπόντου 53 στον Βόλο Μαγνησίας.

Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα χρησιμοποιούσε ως γιάφκες η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και είχαν ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Η μεταγωγή του Μιχαηλίδη και του Πολίτη στον εισαγγελέα Εφετών πραγματοποιήθηκε εν μέσω συνθημάτων από περίπου 25 αλληλέγγυους, οι οποίοι φώναξαν «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».


Καθαρά τα όπλα της διπλής ληστείας στο Βελβεντό
 
Ολοκληρώθηκε η έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είναι καθαρά και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια κατά το παρελθόν.

Πηγή: zougla.gr

Gallery