4 Φεβρουάριος 2013, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:09

Κρήτη: Το λιμάνι του Ηρακλείου το 1898

  • Κρήτη: Το λιμάνι του Ηρακλείου το 1898

Η εικόνα αυτή, το λιμάνι του Ηρακλείου με δύο φρούρια, είναι άγνωστη για τους σημερινούς κατοίκους της πόλης. Ο μικρός Κούλες, στα δεξιά της φωτογραφίας, δεν υπάρχει σήμερα, αφού κατεδαφίστηκε πριν την κατοχή.

Το δεύτερο φρούριο ήταν συμπληρωματικό οχυρωματικό έργο των Τούρκων για την ασφάλεια του λιμανιού και στην ουσία θα υποστήριζε την άμυνα μαζί με τον μεγάλο Κούλε, που είχαν χτίσει οι Ενετοί.

Το 1936 κατεδαφίστηκε ώστε να ανοίξει περισσότερο η είσοδος του λιμανιού. Και τότε, όπως και σήμερα, τα μνημεία θεωρούνται μικρότερης σημασίας και θυσιάζονται για την όποια ανάπτυξη. Ειδικά αν είναι μνημεία που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές…

Η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί σε ένα γαλλικό βιβλίο για την Κρήτη, με τον τίτλο  “L' ILE DE CRETE” του Celestin Albin , που κυκλοφόρησε το 1898 στο Παρίσι.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Το Cretalive παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου. 

Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Πηγή: cretalive.gr