4 Φεβρουάριος 2013, 07:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:09

Το Ποντιακό Συναπάντημα στην Αυστραλία ένωσε όλους τους ομογενείς Πόντιους

  • Το Ποντιακό Συναπάντημα στην Αυστραλία ένωσε όλους τους ομογενείς Πόντιους

Κατά την διάρκεια του τριημέρου της 25ης και 27ης Ιανουαρίου 2013, ολοκληρώθηκε στο Σίδνεϊ το Ποντιακό Συναπάντημα Αυστραλίας.

Το βράδυ της Παρασκευής της 25 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του "ΠΟΝΤΟΧΕΝΕΤΕΑ" ο κ. Δημήτριος Κουκλίδης, καλωσόρισε με μεγάλη χαρά και εκτίμηση τα μέλη, τα αδερφικά σωματεία και τους εκάστοτε φίλους. Ακολούθησε παρακάθ με φαγητό και ποντιακή μουσική από τον κ. Χρήστο Σκενδερίδη στη λύρα και στο τραγούδι και τον  κ. Παναγιώτη Κούβελη στο νταούλι, οι οποίοι ενθουσίασαν το κοινό με τις παραδοσιακές μουσικές επιλογές τους.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, η μέρα ξεκίνησε με ποντιακό πολιτιστικό εργαστήριο με τον διακεκριμένο ηθοποίο τον κ. Λάζο Τερζά που ήταν και ο επίσημος καλεσμένος από την Ελλάδα και τον Δόκτορα Παναγιώτη Διαμαντή. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν «Η επίδραση της ποντιακής διαλέκτου (γλωσσάς) στις επερχόμενες γενεές και απογόνων των ελλήνων του Πόντου».

Στην νυκτερινή χοροεσπερίδα ο κ. Δημήτριος Κουκλίδης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ο κ. Νικόλαος Χρυσοστομίδης τόνισαν ότι ο θεσμός του συναπαντήματος είναι ένα ανεκτίμητο και σπουδαίο γεγονός για τους έλληνες ποντιακής καταγωγής. Επίσης ανάφεραν ότι ο θεσμός αυτός μας βοηθάει στο να κρατήσουμε τις αξίες και τις παραδόσεις των προγόνων μας ζωντανές και ότι είναι πρωτίστης σημασίας να παραβρεθούμε όλοι στο Συναπάντημα του 2014.

Στην χοροεσπερίδα συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα «Ποντιακός Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Βικτωρίας, ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και ο «Ποντιακός Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Σύλλογος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ο ΑΗΤΕΝ’Σ». Στην μουσική συνοδεία της παρουσίασης των ποντιακών χορών συμμετείχαν ο λυράρης ο κ. Γιώργιος Αποστολίδης  και ο νταουλιτζής ο κ. Aθανάσιος Νάτζικας.

Τα μέλη και τα αδερφικά σωματεία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, βρήκαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να διασκεδάσουν στην γλώσσα των παππούδων τους.

«Ναϊλί πη κ’ εβρέθεν»
 
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
Νικόλαος Χρυσοστομιδης                             Παναγιώτη Παπουλίδης

Gallery