31 Ιανουάριος 2013, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:10

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Χρήστου Αντωνιάδη

  • 20 Αυγ 2013: Πνευματικό μνημόσυνο στη μνήμη του Χρήστου Αντωνιάδη στην Κοζάνη

Χιλιάδες κάτοικοι από το νομό Κοζάνης, τη Μακεδονία, την Αθήνα, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον νευροχειρούργο – στιχουργό, επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Αντωνιάδη, ο οποίος σε ηλικία 63 ετών έφυγε προχθες το πρωί από τη ζωή από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Κική (Κυριακή) και τα τρία παιδιά του.

Στη γενέτειρά του, στην Ξηρολίμνη Κοζάνης και συγκεκριμένα στο κτήμα του όπου υπάρχει και μικρό εκκλησάκι έγινε η νεκρόσιμος ακολουθία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, με τη συμμετοχή ιερέων της περιοχής και του μοναχού Αρσένιου από το Άγιο Όρος και η ταφή του έγινε σε χώρο μέσα στο κτήμα του όπως ήταν και η επιθυμία του.

Γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, Πόντιοι απ’ όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και το προεδρείο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Παρχαρίδη, και κάτοικοι της Ξηρολίμνης και των γύρω περιοχών, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Χρήστο Αντωνιάδη. Εκεί ήταν και πολιτικοί, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι και πολύς κόσμος.

Τον Χρήστο Αντωνιάδη αποχαιρέτησαν ο νευρολόγος από την Κοζάνη Ιωάννης Ταρατσίδης, ευχαριστώντας τον για τη ζωή που έδωσε ως νευροχειρούργος σε χιλιάδες ασθενείς του, ο Ιωάννης Πατσαλάς πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας ο οποίος τον ευχαρίστησε για όσα προσέφερε στην επιστήμη της νευροχειρουργικής και τόνισε πως όλοι αισθάνονται συντετριμμένοι από τον ξαφνικό χαμό του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επισήμανε πως η συμβολή του στην επιστήμη ήταν σημαντική, ο Δημήτρης Μπαρδής γενικός διευθυντής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, ο οποίος είπε πως στο άκουσμα του χαμού του Χρήστου, γιατροί και προσωπικό έχασαν έναν καλό τους συνεργάτη και φίλο. Τον Χρήστο Αντωνιάδη αποχαιρέτησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Δακής, ο δάσκαλός του στο σχολείο Γιάννης Χριστοφορίδης, αλλά και εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, της οποίας ήταν μέλος, ο καθηγητής Νίκος Αμαραντίδης, ο οποίος είπε πως «αγαπημένε μας Χρήστο, θέλω να εκφράσω την οδύνη όλων μας για το ξαφνικό πέρασμά σου στα παρχάρια της αιωνιότητας. Σ’ αγαπούσαν όλοι, γιατί μοίραζες την καρδιά του στους ταπεινούς, τους καταφρονεμένους, τους κολασμένους που αφού υπέστησαν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ρίζωσαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να χτίσουν ρίζες στη νέα πατρίδα, που χωρίς τη θέλησή τους βρέθηκαν». Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, αποχαιρέτησε τελευταίος τον Χρήστο Αντωνιάδη, λέγοντας πως ο Χρήστος ήταν πάνω απ’ όλα Άνθρωπος που έδωσε στην επιστήμη και δεν πήρε απ’ αυτήν. Η αξία του ανθρώπου φαίνεται στο τέλος του και οι χιλιάδες φίλοι του που ήρθαν να συνοδέψουν τον Χρήστο στην τελευταία του κατοικία, έδειξαν πως αξίζει αυτής της τιμής.

Στην τελευταία του κατοικία τον Χρήστο Αντωνιάδη, αποχαιρέτησαν, οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του, λυράρηδες και τραγουδιστές, με τα τραγούδια «Αητέντς επερηπέτανεν», «Αφήνω γεια σας άρχοντες», και «Μαυροθάλασσας ψύα». Ήταν εκεί, οι λυράρηδες Κώστας Σιαμίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, οι τραγουδιστές, Αχιλλέας Βασιλειάδης, Στάθης Νικολαΐδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Στάθης Παρχαρίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Χρόνης Ακριτίδης, Σωκράτης Κυψελίδης, Αντώνης Πιλαλίδης.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr

Ακολουθεί βίντεο από την νεκρώσιμη ακολουθία: