31 Ιανουάριος 2013, 07:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:10

ΥΠΟΙΚ: Θα επιβληθεί ή όχι νεός φόρος στα ακίνητα;

  • ΥΠΟΙΚ: Θα επιβληθεί ή όχι νεός φόρος στα ακίνητα;

Φάσκει και αντιφάσκει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να αποκρούσει τα σενάρια που τα ίδια του τα στελέχη διαρρέουν για την επιβολή  ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Από τη μία πλευρά ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι "ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα" και στην αμέσως επόμενη παράγραφο της ίδια ανακοίνωσης παραδέχεται ότι θα υπάρξει νέος φόρος τονίζοντας μάλιστα ότι:

Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι:

1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου.

2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι η "τρύπα" του περίπου 1 δισ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο (ζητούνται έσοδα 3 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να συλλέξει 2 δισ. ετησίως), θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.

Καταλήγοντας το υπουργείο παραδέχεται ότι «δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο, το οποίο και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Πηγή: capital.gr