30 Ιανουάριος 2013, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:11

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 60 στην Αίγυπτο

  • 9 νεκροί στην Αίγυπτο

Οι συγκρούσεις και οι νεκροί δεν περιορίζονται έχοντας ξεπεράσει τους 60, ενώ η Αίγυπτος κάθε μέρα που περνάει θυμίζει όλο και περισσότερο ακυβέρνητο καράβι σε θαλασσοταραχή.

Ανυπολόγιστες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης στην Αίγυπτο, κάτι που αντιλαμβάνονται καλά οι ένοπλες δυνάμεις οι οποίες δείχνουν έτοιμες να παρέμβουν εάν απαιτηθεί.

Σε αυτές τις συνθήκες, αφού μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Μέση Ανατολή, φαίνεται ότι η εξουσία θα καταλήξει στα χέρια του στρατεύματος για μια ακόμη φορά, που θα κληθεί με σκληρότητα να επιβάλλει τον νόμο. Τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα.

Παρότι φιλικά προσκείμενος στους Ισλαμιστές και προσωπική επιλογή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και υπουργός Άμυνας, Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι προειδοποίησε για επικείμενη κατάρρευση του κράτους εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί.

Ο κόσμος αψήφησε την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε τρεις πόλεις και συνέχισε να συγκεντρώνεται και αν συγκρούεται με τις αρχές ασφαλείας και τους «εσωτερικούς αντιπάλους» (ισλαμιστές εναντίον «λαϊκών» και τούμπαλιν…). Στο Πορτ Σάιντ και το Σουέζ έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις έχοντας την εξουσία να συλλαμβάνουν πολίτες.

Η προειδοποίηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων (αυτή η ιδιότητα είναι σημαντικότερη από αυτή του υπουργού Άμυνας σε τέτοιες χώρες και περιπτώσεις…) έγινε στη στρατιωτική ακαδημία και δημοσιεύθηκε ως σχόλιο στη σελίδα του στρατεύματος στο Facebook. Όσοι δεν βλέπουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να αναλάβουν εκ νέου την εξουσία σε περίπτωση κατάρρευσης, απλώς εθελοτυφλούν…

Μήπως η κατάσταση αυτή που δημιουργήθηκε «έκαψε» τους ισλαμιστές πριν καλά-καλά κυβερνήσουν; Αυτή η γενικευμένη κατάσταση χάους σε επιλεγμένες χώρες της Μέσης Ανατολής φαίνεται από μόνη της ως στρατηγική, όπως έχουμε αναφέρει και στην περίπτωση της Συρίας.

Πηγή: defence-point.gr