29 Ιανουάριος 2013, 11:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:11

Αυστραλία: Ο Έλληνας κυνηγός των κυκλώνων

  • Αυστραλία: Ο Έλληνας κυνηγός των κυκλώνων

Όλοι έχουμε την τάση να προσπαθούμε να αποφύγουμε τους κυκλώνες αυτός τους κυνηγάει. Ο λόγος για τον Έλληνα ομογενή της Αυστραλίας που θέλει να είναι στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας.

Κάθε φορά που ξεσπάσει ένας κυκλώνας, μια φοβερή καταιγίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τον αποφύγουν για να σωθούν. Όπως ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Κουίνσλαντ όπου τουλάχιστον τέσσερα άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται εκεί, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Όσβαλντ.

Ωστόσο, ένας ομογενής, όχι μόνο δεν κρύβεται από τα καιρικά αυτά φαινόμενα, αλλά σπεύδει να τα παρακολουθήσει και να τα καταγράψει. Πρόκειται για τον Χρήστο Νιτσόπουλο, ο οποίος εδώ και περίπου 17 χρόνια έχει καταφέρει να παρακολουθεί και να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας που έχει πλήξει το Κουίνσλαντ.

Μαζί με τον συνεργάτη του Τράβις Ρόμπερτσον έχουν δημιουργήσει τον φορέα "ΟΖ Cyclone Chasers" που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Αυστραλοί Κυνηγοί των Κυκλώνων». Με έδρα το Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ «τρέχουν» να είναι στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας και να την καταγράφουν «εκ των έσω».

Γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα ο Χρήστος Νιτσόπουλος μετανάστευσε στην Αυστραλία σε μικρή ηλικία. Το πάθος του για τη μελέτη των καταιγίδων ξεκίνησε όταν μια σφοδρότατη χαλαζοθύελλα «διέλυσε» το οικογενειακό του σπίτι στο Σίδνεϊ το 1988, χωρίς καμιά προειδοποίηση.

«Θέλουμε να μαθαίνουμε πώς ακριβώς προκαλούνται οι καταιγίδες και πώς ξεσπάνε για να μπορούμε να τις προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια» λέει ο ομογενής ο οποίος αν και δεν είναι πτυχιούχος Μετεωρολόγος συνεργάζεται με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

«Έχουμε καταγράψει πολλούς κυκλώνες και καταιγίδες και όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στη Μετεωρολογική Υπηρεσία» προσθέτει καθώς παρακολουθεί τον τελευταίο κυκλώνα Όσβαλντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ