29 Ιανουάριος 2013, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:11

Εντυπωσίασαν οι Πόντιοι στην Πίτα του Ηπειρώτη

  • Εντυπωσίασαν οι Πόντιοι στην Πίτα του Ηπειρώτη

Τα Ποντιακά Σωματεία Νοτίου Ελλάδος και Νήσων εντυπωσίασαν με την παρουσία τους στην πίτα του Ηπειρώτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013.

Εντυπωσίασαν το Πανελλήνιο, για μια ακόμη φορά οι Ηπειρώτες με την αθρόα συμμετοχή τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), όπου οι Απόδημοί τους πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 την πανηγυρική εκδήλωση, «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Την εκδήλωση οργάνωσε με επιτυχία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) υπό την προεδρία του δραστήριου Γιώργου Οικονόμου και των ακάματων άμεσων συνεργατών του κυρίως των Συμβούλων οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο προεδρείο. Ακόμη ιδιαίτερης μνείας χρήζει και  ο Κώστας Μπατσής για τις  υπηρεσίες  τις οποίες προσέφερε.

Η Π.Σ.Ε. τυχαίνει της καθολικής αναγνωρίσεως όλων των πολιτιστικών Σωματείων της χώρας ως κατέχουσα πρωτεύουσα θέση, αφού επί σειρά ετών πραγματοποιεί την κορυφαία εκδήλωση «Κοπής της Πίτας του Ηπειρώτη», με πάνδημη συμμετοχή των Αποδήμων Ηπειρωτών τους οποίους συνενώνει με πατριωτικό παλμό  στον ίδιο χώρο του περικαλλούς, και εστεγασμένου Σ.Ε.Φ. Νέου Φαλήρου.

Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. στέλνοντας μήνυμα ενότητας, συλλογικής δράσης και αντίστασης του λαού μας στην τροϊκανή λαίλαπα, διευρύνει την συνεργασία κάθε φορά και με άλλους  πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

Πέρσι οι Απόδημοι Ηπειρώτες στην «ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ» συνεργάστηκαν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, ενώ στην φετινή εκδήλωση κλήθηκε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος Νοτίου Ελλάδος και Νήσων η οποία συμμετείχε με αντιπροσωπευτικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των Ποντίων της Ηπείρου και της Αττικής.
Δίκαιος λοιπόν είναι ο έπαινος που αξίζει να αποδίδεται στους Ηπειρώτες οι οποίοι ομονοούντες έκαναν θεσμό αυτή την εκδήλωση.
                                                                                                                      
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, ενώ  παρίστατο και ο Πρωτοσύγκελος της οικείας Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχ/της π. Νήφων Καπογιάννης.

Χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη χορευτικών συγκροτημάτων Ηπειρώτικων πολιτιστικών Σωματείων, με τους χορούς τους παρουσίασαν  ένα φαντασμαγορικό θέαμα υπό την Ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική πανδαισία, απ΄ το κλαρίνο, το λαούτο, το ντέφι,  το βιολί, και τα τραγούδια της Ηπειρώτικης  λεβεντιάς από τις διάφορες κομπανίες. με γνήσιους λαϊκούς καλλιτέχνες. Τραγούδησαν, χόρεψαν και έπαιξαν μουσική αφιερωμένα στους αγώνες του Σουλίου, στην απελευθέρωση της Ηπείρου  πριν 101 χρόνια, στην αγάπη, στην ξενιτιά κ.ά. Συμμετείχαν οι κομπανίες, του Νίκου Φιλιππίδη, του Λευτέρη Γκιώκα, του Θοδωρή Γεωργόπουλου, του Ηλία Πλαστήρα, του Κώστα Βαρδή και οι Λαλητάδες.

Εμβόλιμα, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν και τα Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο που είχε καταλάβει τις κερκίδες του Σταδίου.

Όλα συντονίστηκαν άψογα με τις καθοδηγήσεις των έμπειρων ηθοποιών Παρασκευής Κατσάνη, Βασιλικής Τσεκούρα και του συντονιστή δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα. 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία  «ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στην «Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου» και στην «Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων». Τα βραβεία παρέλαβαν  ο Νίκος Τζόντζιος και ο Μιχάλης Παπαγγελής αντίστοιχα. Ακόμη δόθηκαν βραβεία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΙΑΣ» στους Ναπολέοντα Ροντογιάννη, Ελευθέριο Γείτονα και Δημήτρη Γιαννιώτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής, των κομμάτων, βουλευτές της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπροσωπείες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, από τον επιχειρηματικό χώρο και από άλλους φορείς κ.ά

Πηγή: romiazirou.blogspot.gr

Gallery