28 Ιανουάριος 2013, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2017, 08:26

Καρτοφλίν

  • Καρτοφλίν

Καρτόφια στην ποντιακή διάλεκτο είναι οι πατάτες. Το καρτοφλίν ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό με κύριο συστατικό τις πατάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί και με κρέας.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1½ κιλό κρέας προαιρετικά (αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. ατζίκα* (προαιρετικά)

*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές που υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μερίδες και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι νερό.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το κρέας.
  5. Όταν κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
  6. Τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.