25 Ιανουάριος 2013, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:12

Λίπτον: Καλώς ήρθατε στην κοιλιά του κήτους

  • Λίπτον: Καλώς ήρθατε στην κοιλιά του κήτους

Με τη φράση «Καλώς ήρθατε στην κοιλιά του κήτους»  υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρός του Ντέιβιντ Λίπτον. Αλλά ο Αλέξης είχε έτοιμη την απάντηση: «Στην κοιλιά του κήτους είναι καλά, στο στόμα του κήτους υπάρχει πρόβλημα».

«Ακομψη και άδικη» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας και την φράση «ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα» με την οποία χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνταντηθεί δύο φορές με τον Πολ Τόμσεν του έδωσε ραντεβού και στην Αθήνα, παρότι παλαιότερα είχε αρνηθεί να συταντηθεί με τουε εκπροσώπους της Τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, στην οποία ήταν παρών και ο Πολ Τόμσεν, έγινε σαφές ότι σε περίπτωση που καταργηθεί το Μνημόνιο το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο ο κ. Λίπτον εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους προκειμένου να είναι βιώσιμο. Την ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πιστεύει ότι όχι μόνο πρέπει να γίνει γενναία διαγραφή του χρέους αλλά το υπόλοιπο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί με «ρήτρα ανάπτυξης» κατά το πρότυπο που έκανε η Γερμανία το 1953.

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι «το Μνημόνιο τροφοδοτεί την ύφεση» και τόνισε ότι ο κύκλος της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά. Επίσης εξεπέλυσε επίθεση στις ελληνικές κυβερνήσεις που ψήφισαν τα Μνημόνια μιλώντας για «σκληρά ταξικές επιλογές».

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο» είπε ο κ. Τσίπρας στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις δηλώσεις των κορυφαίων οικονομολόγων του Ταμείου που κάνουν τώρα λόγο για λάθος στον υπολογισμό του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπήρξε ποτέ πρόταση του ΔΝΤ για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικού τομέα».

Αμέσως η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τον κ. Τσίπρα «πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» και υπενθυμίζει ότι ουδέποτε καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ας σημειωθεί ότι στην περιπέτεια του προφήτη Ιωνά ο οποίος όταν παράκουσε τη θεϊκή εντολή να πάει στη Νινευή για να συνετίσει τους αμαρτωλούς, βρέθηκε στην κοιλιά του κήτους για τρεις ημέρες, τις οποίες πέρασε προσευχόμενος και ζητώντας συγχώρεση. Ετσι απελευθερώθηκε από το κήτος.

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Θέλουμε για τον λαό μας να ζήσει με αξιοπρέπεια και όχι να επιβιώσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την ομιλία του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Τσίπρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και στον «καταστροφικό ρόλο των τραπεζών», επισήμανε ότι «πρέπει να φτιάξουμε νέες τράπεζες», ενώ σε άλλο σημείο έκανε αναφορά για την ανάγκη εθνικοποίησής τους.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση σε δυο πάνελ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρωζώνη και για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση.

Στο πρώτο πάνελ, με θέμα: «Επανασχεδιασμός, διαρθρωτικές λύσεις για την κρίση της Ευρωζώνης», συμμετείχαν -εκτός από τους Ρένα Δούρου και Γιάννη Μηλιό- οι Mathew Forstater, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Missouri, ο οποίος σημείωσε ό,τι πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη ώστε να γίνει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Η Katharina Pistor, καθηγήτρια Νομικής είπε ότι τράπεζες πήραν τον έλεγχο της πολιτικής σχεδόν παντού, καθοδηγώντας κάθε στοιχείο της κρίσης. O Thomas Ferguson, διευθυντής Προγραμμάτων Έρευνας του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, υποστήριξε ότι ήταν λάθος να τεθεί ως βασικό ζήτημα η λιτότητα.

Στο δεύτερο πάνελ, με θέμα: «Επόμενα βήματα: Μια προοδευτική ατζέντα για την οικονομία στην Ελλάδα» συμμετείχαν οι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Rania Antonopolous, μελετητήτρια και σύμβουλος ισότητας των φύλων και οικονομικού προγράμματος του οικονομικού Ινστιτούτου Levy του Bard College.

Επίσης, μίλησε ο Mark Weisbrot, συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας και η Helen Ginsburg, ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών στο Brooklyn College του CUNY και συνιδρύτρια του Συνασπισμού National Jobs for All.

Η όλη εκδήλωση αποτελούσε μέρος της σειράς σεμιναρίων με θέμα «Σύγχρονα Θέματα Δικαίου και Πολιτικής Οικονομίας» που διοργανώθηκε από φοιτητές του Συνασπισμού για τα Δικαιώματα των εργαζομένων.

Πηγή: tanea.gr