24 Ιανουάριος 2013, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:13

Χανιά: Κατάληψη στον ΟΑΕΔ

  • 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ για 67.000 θέσεις

Τα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά κατέλαβαν, σήμερα, εποχικοί εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου που θέτει προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Εποχικοί εργαζόμενοι στους τομείς του τουρισμού, επισιτισμού και εργαζόμενοι σε τουριστικά λεωφορεία πραγματοποίησαν, αρχικά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων, για μια ώρα.

Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και έγινε με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί η διάταξη του μεσοπρόθεσμου για τους εποχικά εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων χάνει το επίδομα ανεργίας» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Κορναράκης.

Στα Χανιά οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι 3.000, εκ των οποίων το 95% χάνει το επίδομα ανεργίας, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Μανώλης Μπαμιάκης. «Διαμαρτυρόμαστε για το κόψιμο του επιδόματος που προβλέπει ο νόμος του μεσοπρόθεσμου. Το 2013, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Αυτό θα πλήξει και την τοπική οικονομία» υπογράμμισε.

«Έχουμε μαθητευομένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, που ασφαλίζονται για ένα ευρώ και αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού, Δημήτρης Βρεττός, επισημαίνοντας ότι ειδικά για την Κρήτη υπάρχουν οι δυνατότητες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ώστε να εκλείψει η εποχική απασχόληση.

«Δεν ζητάμε επιδόματα να μας πληρώνει το κράτος, ζητάμε δουλειά» είπε.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι 126 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Σταθινάκης τόνισε: «Δουλεύουμε πέντε μήνες, για να ζήσουμε ένα χρόνο. Αν χάσουμε το επίδομα, μας κόβουν την ανάσα».

Πηγή: kerdos.gr