19 Ιανουάριος 2013, 07:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:15

BBC: Οι Έλληνες θέλουν να τιμωρηθεί έστω κι ένας πολιτικός

  • BBC: Οι Έλληνες θέλουν να τιμωρηθεί έστω κι ένας πολιτικός

Την παραδειγματική τιμωρία ενός πολιτικού προσώπου επιθυμούν οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενεί το BBC, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, Μαρκ Κόουεν αναφέρει ότι στο επίκεντρο του «σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ... σκοτεινής ιστορίας συγκαλύψεων και πολιτικής ίντριγκας» όπως τη χαρακτηρίζει, «δεν βρίσκονται οι αριθμοί, αλλά η ηθική τάξη».

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ που κυριαρχεί εδώ και μήνες στην Ελλάδα, πίσω από τους σημαντικούς συμβολισμούς του, κρύβεται το οξύ πρόβλημα της φοροδιαφυγής των εχόντων, αλλά και η δίψα της ελληνικής κοινωνίας για ίση μεταχείριση των πολιτών.

«Στους δρόμους ο κόσμος ζητά την κεφαλή επί πίνακι του Παπακωνσταντίνου και άλλων που εμπλέκονται στην υπόθεση», αναφέρει ο Λόουεν. «Είμαι εξαγριωμένη», δηλώνει μία κοπέλα στο δημοσιογράφο, ενώ κάποιος άλλος περαστικός χαρακτηρίζει την υπόθεση «σχεδόν κωμική», υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα βρήκε τώρα τον τέλειο αποδιοπομπαίο τράγο».

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος πιστεύει ότι θα τιμωρηθεί κάποιος γι'αυτό που έκανε», λέει από την πλευρά της μία άλλη κοπέλα. «Ο κόσμος ωστόσο επιθυμεί να τιμωρηθεί για μία φορά κάποιος, ένας πολιτικός», συμπληρώνει.

«Το κύμα της κοινωνικής αναταραχής ωστόσο εδώ», επισημαίνει ο Λόουεν, «καταδεικνύει το μέγεθος της οργής έναντι του πολιτικού κατεστημένου. Οι Ελληνες ξέσπασαν στη λίστα Λαγκάρντ γιατί την είδαν ως μία τρανή απόδειξη αυτού που ήδη πίστευαν: ότι η διαφθορά εξακολουθεί να τρώει τα σωθικά αυτής της γεμάτης προβλήματα χώρας και ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους έχοντες και μη έχοντες».

«Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έσβησε τα ονόματα από τη λίστα», αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία «και οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών έδρασαν με τρόπο απαράδεκτο: την ώρα που χτυπούσαν τον ελληνικό λαό με νέους φόρους, εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδυνάτων και άφηναν τους πλούσιους στο απυρόβλητο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: sofokleousin.gr