18 Ιανουάριος 2013, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:15

Ο Ελληνισμός της Συρίας. Παρθενώνες που καταστρέφει ο σημερινός πόλεμος

  • Ο Ελληνισμός της Συρίας. Παρθενώνες που καταστρέφει ο σημερινός πόλεμος

Μια εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Συρίας και για του Παρθενώνες που καταστρέφει ο σημερινός πόλεμος.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, για τον ελληνισμό που χάνεται Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου ώρα 20.00 ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Παρουσιάζουν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Διάλεξη με συνεχή ροή εικόνων «Ο Ελληνισμός της Συρίας. Παρθενώνες που καταστρέφει ο σημερινός πόλεμος»

Ομιλητής η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου, Ιστορικός Ερευνητής του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συρία «η άλλη Ελλάδα» του Σελεύκου, η «Μικρή Μακεδονία» του Στράβωνα, το Βασίλειο των Σελευκιδών με 50 ελληνικές πόλεις που ήκμασαν στην Ελληνιστική και Ελληνο-Ρωμαϊκή εποχή. Φάρος του ελληνικού πολιτισμού και Πρωτεργάτις του Χριστιανισμού, η Δαμασκός ομιλούσε τα ελληνικά επί 10 αιώνες.

Εκεί γεννήθηκε ο Χριστιανισμός, η Βυζαντινή Μουσική, η Αγιογραφία και οι πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες, με έμπνευση αρχαιο-ελληνική. Παρθενώνες και κορινθιακές κιονοστοιχίες, που εκτείνονται στις ερήμους, καλά διασωσμένα ως τώρα, καταστρέφονται και λεηλατούνται. Θύματα του σημερινού πολέμου, μαζί με την μεγάλη μειονότητα των Χριστιανών, που ζούσαν ειρηνικά στη χώρα, αλλά που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εικόνες που δεν θα ξαναδούμε ποτέ πια, μιας χώρας που χάνει μεγάλο μέρος από την ελληνική πολιτιστική της κληρονομιά ενώ η Ελλάδα χάνει πολύτιμα για την Ιστορία μας αχνάρια, που άφησε εκεί ο ελληνικός πολιτισμός.

Πηγή: pygmi.gr