17 Ιανουάριος 2013, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:15

Ρωσία: Αποκάλυψαν παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής κατασκοπίας

  • Ρωσία: Αποκάλυψαν παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής κατασκοπίας

Ένα διεθνές δίκτυο ψηφιακής κατασκοπίας, που είχε σαν στόχο διπλωματικές, κυβερνητικές και ερευνητικές υπηρεσίες, καθώς και βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποκάλυψαν οι ειδικοί της ρωσικής εταιρείας λογισμικού Kaspersky Lab.

Οι βασικότεροι στόχοι του δικτύου «Rorca» (από το «Red October») ήταν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κεντρικής Ασίας, με άλλους στόχους να βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική και την Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ειδικό σε θέματα malware Βιτάλι Κάμλακ «τα περισσότερα χτυπήματα έγιναν σε πρεσβείες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές όπως τη Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – έχουμε παρατηρήσει επιθέσεις στις ΗΠΑ. Αλλά οι περισσότερες επιθέσεις εστιάζονται γύρω από την Ρωσία». Στην Ευρώπη οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Βέλγιο και την Ελβετία.

Οι χάκερ πίσω από το δίκτυο χρησιμοποιούσαν πάνω από 60 διευθύνσεις από διάφορες χώρες (κυρίως την Γερμανία και Ρωσία) ώστε να καλύψουν τα ίχνη του κεντρικού τους σέρβερ. Η ταυτότητα των χάκερ παραμένει άγνωστη, εικάζεται ότι κατάγονται από ρωσόφωνες χώρες, καθώς αρκετές ρώσικες λέξεις και αργκό βρέθηκαν στον κώδικα του «Rorca».

Πηγή: zougla.gr