17 Ιανουάριος 2013, 08:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:16

56,7 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος

  • Πόσα θα χάσουμε από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου

Έως τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν στα 56,7 δισ ευρώ, από 34,5 δισ. που είχαν φτάσει το 2011.

Σε αδυναμία πληρωμής των απανωτών φόρων που τους επιβάλει το κράτος οδηγούνται οι φορολογούμενοι, όπως φαίνεται από το «άλμα» κατά 13,2 δισ. που σημείωσαν μέσα στο 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Ωστόσο μέσα στη χρονιά το δημόσιο μπόρεσε να βάλει στα ταμεία του περίπου 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία πλήρωσαν το 2012 οι πολίτες αξιοποιώντας την τελευταία ρύθμιση που τους πρόσφερε το κράτος για τα παλαιά απλήρωτα χρέη τους (τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και τον Φεβρουάριο του 2012)

Έτσι το «καθαρό» χρέος που έχει μείνει συνολικά απλήρωτο και μεταφέρεται προς είσπραξη το 2013 ανέρχεται σε σχεδόν 54 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, με διάταξη που πέρασε στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, πέρασε διάταξη με την οποία το δημόσιο θα αφαιρεί τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις πληρωμές δικών του χρεών προς το δημόσιο. Έτσι οι ιδιώτες που έχουν απλήρωτα χρέη στην εφορία θα πάρουν λιγότερα λεφτά «στην τσέπη» από όσα δικαιούνται, αφού θα αφαιρεθούν πρώτα οι δικές τους οφειλές, μαζί με τις προσαυξήσεις τους.

Ωστόσο η Τρόικα έχει συστήσει και τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, όπως τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης προειδοποίησης για τα χρέη 2,3 εκατομμυρίων μικροοφειλετών, που χρωστάνε συνολικά 1,1 δισ ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από 3.000 ευρώ ο καθένας.

Περαιτέρω στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει και άλλα σχέδια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, η ανάθεση ρόλου «εισπράκτορα» στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ που θα αποδεσμευτούν από άλλα καθήκοντα μετά τις συγχωνεύσεις των εφοριών, αλλά και η ενεργοποίησης της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών που θα «ξετινάξει» 5.770 οφειλέτες με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Η τρόικα ζητά, επίσης, πιο αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα, τις κατασχέσεις κινητών και ακινήτων ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr