16 Ιανουάριος 2013, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:16

Αισιοδόξα μηνύματα για την Ελλάδα από τους ομογενείς Αυστρίας

  • Αισιοδόξα μηνύματα για την Ελλάδα από τους ομογενείς Αυστρίας

Με έκδηλη την πεποίθηση πως με τη συνένωση των προσπαθειών όλων μπορεί να βοηθηθεί η δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία στο ξεπέρασμα της κρίσης, γιορτάστηκε από την ομογένεια της Βιέννης, η κοπή της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας, που διοργάνωσε σε χώρους του δημαρχείου της αυστριακής πρωτεύουσας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας (ΟΕΣΑ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και φορέων στη Βιέννη -με επικεφαλής τον πρεσβευτή της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δημίδη και της Κύπρου, Κώστα Παπαδήμα- ο πρώην πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Μίχαελ Λίνχαρντ, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Χάνες-Φόλκμαρ Χάρβανεκ, πλήθος μελών της ομογένειας και πολλοί Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας.

Την αισιοδοξία και την ελπίδα τους για τη νέα χρονιά εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους ο κ. Δημίδης και ο πρωτοπρεσβύτερος Ι. Νικολίτσης, συγχαίροντας συγχρόνως την ΟΕΣΑ για το έργο της. Στην ομιλία-χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΟΕΣΑ, Κώστας Φίζογλου, επισήμανε πως η δύσκολη συγκυρία επιβάλλει σε όλους τους Έλληνες να ενισχύσουν περισσότερο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Τόνισε δε πως η Ομοσπονδία, με τη συμπαράσταση των Ελλήνων της Αυστρίας, άρχισε και θα συνεχίσει να βοηθά όσα πρόσωπα και φορείς της πατρίδας χρήζουν βοήθειας.

Ο κ. Φίζογλου ανακοίνωσε πως από την καλλιτεχνική εκδήλωση που η ΟΕΣΑ είχε διοργανώσει τον περασμένο Νοέμβριο για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκεντρώθηκε το ποσό των 24.000 ευρώ, το οποίο παραδόθηκε ήδη πριν μερικές ημέρες, από τον ίδιο, στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σε συνεργασία με αυστριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις, Αυστριακούς φιλέλληνες και φαρμακοβιομηχανίες, πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς» και για το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης. Στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας ανήκουν εννέα σύλλογοι: ο Ελληνο-Αυστριακός Σύνδεσμος Φιλίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, η Αυστροελληνική Πολιτιστική Κοινότητα Λιντς, οι Σύλλογοι Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης και Γκρατς, ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης «Ξενιτέας» και οι Φολκλορικοί Χορευτικοί Σύλλογοι «Βρακάς» στη Βιέννη και «Παρέα» στο Γκρατς.

Πηγή: express.gr