15 Ιανουάριος 2013, 07:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:51

Τορόντο: Ενα ενδιαφέρον συμπόσιο για την Ελληνόφωνη εκπαίδευση

  • Τορόντο: Ενα ενδιαφέρον συμπόσιο για την Ελληνόφωνη εκπαίδευση

Διήμερο εκπαιδευτικό Συμπόσιο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώθηκε στο Τορόντο από το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου του Τορόντο με τη συμμετοχή  του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης της Μητρόπολης Καναδά  και του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

Το συμπόσιο, που εξελίχθηκε το Σάββατο στο Πολυμενάκειο Κοινοτικό Κέντρο της Κοινότητας και την Κυριακή στο Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο «Μεταμόρφωση» προσήλκυσε το ενδιαφέρον  πολλών εκπαιδευτικών που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα στο ημερήσιο σχολείο αλλά και στα σχολεία συμπληρωματικής εκπαίδευσης της περιοχής.

Κεντρική ομιλήτρια στο σεμινάριο των εκπαιδευτικών ήταν η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη, η οποία ανέλυσε το θέμα: «Η θεατροποίηση του σύγχρονου ελληνικού εξωσχολικού βιβλίου ως τρόπος ενίσχυσης της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της Διασποράς». Η Ιουστίνη Φραγκούλη, η οποία παρουσίασε το παιδικό της βιβλίο «Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν»  σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά ενσωματώνοντας στην πράξη ένα κείμενο λόγου από το περιεχόμενο ενός βιβλίου, εξοικειώνονται με τους ήρωες και τη γλώσσα του βιβλίου. Γίνονται πρωταγωνιστές της γλώσσας αντί να είναι απλοί ωτακουστές. Συμμετέχουν στη διαδικασία της εξέλιξης του βιβλίου, ενδύονται την ελληνικότητα με τον πιό φυσικό και αβίαστο τρόπο.

Η θεατροποίηση ενός εξωσχολικού βιβλίου είναι κυρίαρχης σημασίας για τα ελληνόφωνα σχολεία της Διασποράς, καθώς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πρότυπα προσφέροντας στους δασκάλους και τους μαθητές το θεατρικό παιχνίδι του διαλόγου στην Ελληνική γλώσσα.»

Την Ιουστίνη Φραγκούλη παρουσίασε στο συμπόσιο η αξιότιμος δικαστής Ρία Τζίμας, η ανέφερε το βιογραφικό της τονίζοντας τη σημαντική συμμετοχή της συγγραφέως /δημοσιογράφου στα Ελληνικά Γράμματα της Διασποράς.

Εξάλλου, η  εκπαιδευτικός Ευγενία Νιόκος από το γκρούπ Yiamas  έκανε αναφορά στην «Εκμάθηση γλωσσών μέσα απότο τραγούδι.»

Το συμπόσιο περιέλαβε θεματικά εργαστήρια  από το Θέμη Αραβοσιτά, διευθυντή του σχολείου Αριστοτέλης, τη Μάγδα Μεταξά-Σιγάλα, διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τοτόντο,  τη Μαρία Ξενκικάκη υπεύθυνη προγράμματος διεθνών γλώσσών τη Σχολικής Επιτροπής Τορόντο και την εκπαιδευτικό Μαρία Μπάρσαλη.

Το συμπόσιο χαιρέτισαν οι γενικοί . πρόξενοι  της Ελλάδας και Κύπρου Δημήτρης Αζεμόπουλος και Ιάκωβος Κυραγκοσιάν αντίστοιχα, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης  και άλλοι επίσημοι, ενώ δόθηκε παράσταση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα «Διόνυσος» και παρουσιάσθηκε απόσπασμα από τη Θεταρική παράσταση «Ενας Ιππότης για τη Βασούλα» της πρωτοποριακής θεατρικής ομάδας «Νεφέλη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνονίστρια ελληνικής εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου στο Τορόντο Ντέπι Χατζηδιάκου και ο συντονιστής εκπαίδευσης της Μητρόπολης Καναδά Σπύρος Βολονάκης έδωσαν υπόσχεση πως τα σεμινάρια για την προαγωγή της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία του Τορόντο και της περιφέρειας θα ενδυναμωθούν καθώς θίγουν προβληματισμούς και αναπτύσσουν λύσεις και μεθόδους καλυτέρευσης της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας.

Πηγή: ioustini.blogspot.ca