14 Ιανουάριος 2013, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:17

Επιλεκτική αμνησία: Για να ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας

  • Επιλεκτική αμνησία: Για να ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας

Όλοι μας ζούμε δύσκολες στιγμές και πολλές αγωνίες. Σίγουρα είναι καταστάσεις που μας ενοχλούν, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τις παρακάμψουμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο: Την επιλεκτική αμνησία. Η τεχνική είναι απλή:

• Το μυαλό κρατάει αρχικά τα γεγονότα σε βραχυπρόθεσμες μνήμες, γιατί δεν μπορούν να χωρέσουν τα πάντα στην περιοχή μόνιμης μνήμης που διαθέτει ο εγκέφαλος. Για να καταγραφεί κάτι στην μόνιμη μνήμη, θα πρέπει να το σκέφτεσαι συνεχώς και να επιθυμείς να το διατηρήσεις, αλλιώς σύντομα θα σβήσει. Πάρε λοιπόν τον έλεγχο στα χέρια σου, διάλεξε εσύ ποιες αναμνήσεις θέλεις να συντηρήσεις και άσε τις αγχωτικές εμπειρίες να σβήσουν φυσιολογικά, μόνες τους, χωρίς να σε στοιχειώσουν.

• Μόλις τελειώσει μια επώδυνη εμπειρία, μην την επαναφέρεις ξανά και ξανά στη μνήμη σου με όλες τις λεπτομέρειές της και μην την αναπαράγεις διηγώντας την ακατάπαυστα σε φίλους και συγγενείς.

• Κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου, ότι μπορείς να ξεχάσεις αμέσως την άσχημη στιγμή, γιατί αυτό θα σου προσφέρει ανακούφιση.

• Ασχολήσου με κάτι άλλο χωρίς να αφήσεις λεπτό να περάσει. Επικεντρώσου στο τώρα και άφησε στην άκρη ότι έγινε πριν, για να μην πολλαπλασιάσεις τις δυσάρεστες στιγμές ζώντας το ίδιο σενάριο σε διαρκή επανάληψη.

Πηγή: apocalypsejohn.com